Samuels favoriete kip met bonen én flan met grapefruit en karamel

Samuel maakt vandaag één van zijn favoriete eenpansgerechten. Zijn Mexicaans geïnspireerde kip met bonenmaaltijd is een hit in de familie, en vast ook bij jou thuis! Als dessert maakt hij een heerlijke flan met grapefruit en karamel.
Het recept bestaat uit twee delen. Als eerste lees je hoe je het eenpansgerecht met bonen en kip maakt en verderop in het artikel lees je de ingrediënten en bereidingswijze van de flan met grapefruit en karamel.
Samuels favoriete kip met bonen
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 1 uur
Ingrediënten:
- 3 theelepels komijnzaad
- zeezout
- 1½ theelepel gerookt paprikapoeder
- 4 scharrelkippendijen met huid zonder bot
- 3 bosuien
- 4 tenen knoflook
- neutrale olijfolie
- 1-2 eetlepels gehakte chipotle in adobosaus
- 2 kaneelstokjes (of 1 á 2 theelepels kaneelpoeder)
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 400 gr. gemengde gekookte bonen (zwarte bonen en kidneybonen)
- 1 blik tomatenblokjes
- 100 gr. rode kool
- 4 eetlepels witte wijnazijn
- 1 bosje koriander
- 125 ml zure room
Extra benodigdheden:
- vijzel
- ovenvaste braadpan met deksel of braadslee
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: Maal 1 theelepel komijnzaad tot poeder.
Stap 3: Wrijf de kippendijen in met flink zeezout, gerookt paprikapoeder en het komijnpoeder en zet opzij.
Als je kippendijfilet met huid kunt vinden is dat ontzettend lekker om te gebruiken. In de oven zal de huid namelijk extra knapperig worden.
Stap 4: Snijd het wit van de bosuien fijn en bewaar het groen. Pel en snijd de knoflook fijn.
Stap 5: Voeg een flinke scheut olijfolie toe aan een braadpan of braadslee en fruit hierin de bosui en knoflook 2 minuten.
Stap 6: Voeg het overige komijnzaad, de chipotle, kaneelstokjes en oregano toe.
Stap 7: Doe de tomatenblokjes erbij en kook een paar minuten.
Stap 8: Roer de bonen door de saus en verwarm.
Stap 9: Leg de kip met de huidkant naar boven op de bonen. Dek af en braad 20 minuten in de oven.
Stap 10: Snijd intussen de rode kool fijn en maak aan met azijn en een snuf zout. Knijp en masseer met je handen, zodat de azijn en het zout goed op de kool inwerken.
Stap 11: Snijd de koriander en het bosuigroen fijn.
Stap 12: Verwijder de deksel of aluminiumfolie, zet de oven op grillstand en rooster de kip in circa 10 minuten knapperig.
Stap 13: Leg de kip en bonen op de borden met de rode kool, koriander, bosui en een lepel zure room.

Flan met grapefruit
- Nagerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten + paar uur koelkast
Ingrediënten:
- 2 theelepels neutrale olie
- 75 + 50 gr. suiker
- 1 rode grapefruit
- 175 ml slagroom
- 175 ml melk
- 3 eieren
Extra benodigdheden:
- 6 ramekins (ovenschaaltjes inhoud 125 ml)
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 150°C. Vet de schaaltjes in met olie.
Stap 2: Laat in een steelpan met dikke bodem 75 gram suiker langzaam karamelliseren. Roer niet in de pan, maar als de suiker gaat smelten kun je een beetje met de pan heen en weer bewegen zodat de smeltende suiker mengt met nog vaste suiker.
Stap 3: Schenk of schep de karamel in de ramekins, zodat er op de bodem een egale laag ligt. Laat afkoelen.
Stap 4: Rasp met een fijne rasp de grapefruitschil en houd dit apart. Schil de grapefruit en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Snijd de flans met een mesje los en draai op een bord om.
Stap 5: Breek de eieren in een kom en klop het samen met de suiker. Meng het met de room, melk, de rasp van de grapefruitschil en een draai zwarte peper.
Stap 6: Giet het mengsel op de karamel.
Stap 7: Zet de ramekins in een braadslee of grote ovenschaal. Schuif in de oven en giet warm water in de braadslee (au bain-marie), tot halverwege de schaaltjes.
Stap 8: Bak de flans in 35-40 minuten in de oven (ze mogen nog wat wiebelig zijn, maar niet meer vloeibaar).
Stap 9: Haal uit het waterbad. Laat de flans afkoelen en vervolgens opstijven in de koelkast.
Stap 10: Serveer de flans met de verse grapefruit.
Eet smakelijk!
