Britse borrelplank: radijsjes met marmiteboter, devils on horsebacks en Scotch eggs

Voor het eerst maakt Samuel vandaag een borrelplank en gezien zijn Engelse roots leek een Britse borrelplank hem wel wat. Devils on horsebacks, radijzen en Scotch eggs horen allemaal thuis op deze plank. Lekker voor bij de vrijmibo!
Het recept bestaat uit drie delen. Als eerste lees je in dit recept hoe je de marmiteboter met radijzen maakt. Het tweede deel van het recept bestaat de devils on horsebacks en als laatste lees je het uitgebreide recept voor de Scotch eggs.
Radijsjes met marmiteboter
- Borrelplankdip voor 6 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 150 gr. roomboter op kamertemperatuur
- 2 eetlepels marmite
- 1 bos radijzen
Bereidingswijze
Stap 1: Meng de boter met de marmite en doe dit in een bakje.
Stap 2: Maak de radijzen schoon, laat eventueel wat van de groene steeltjes eraan. Serveer met de marmiteboter om te dippen.
Pruimen met spek en amandel uit de oven – Devils on horsebacks
- Borrelplankgerecht van 20 stuks
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 20 gewelde pruimen
- 20 gerookte amandelen
- 150 gr. ontbijtspek
Benodigdheden:
- bakplaat met bakpapier
- cocktailprikkers
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 240°C.
Stap 2: Vul de pruimen met een amandel.
Stap 3: Omwikkel met spek en zet het spek vast met een prikkertje.
Stap 4: Leg de pruimen op de bakplaat en bak 10-15 minuten in de oven. Serveer de pruimen warm op de borrelplank.

Scotch eggs
- Borrelplankgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 6 eieren (klein formaat)
- zout en peper
- 600 gr. varkensworst bijvoorbeeld gekruid met tijm-citroen of venkelzaad
- 1 klein bosje bieslook
- 100 gr. bloem
- 120 gr. paneermeel
- olie voor frituren
- mosterd voor erbij
Extra benodigdheden:
- keukenpapier
- pan om mee te frituren
Bereidingswijze
Stap 1: Leg 4 eieren in een pan water, zodat ze net onderstaan. Breng aan de kook en kook de eieren 4½ minuut. Spoel de eieren vervolgens koud en pel ze voorzichtig.
Stap 2: Bestrooi de eieren met zout en peper.
Stap 3: Haal het worstvlees uit het vel. Snijd de bieslook fijn en meng met het worstvlees.
Stap 4: Maak 4 gelijke ballen van het worstvlees. Neem een gehaktbal, plet deze plat als een bedje voor de eieren en vouw dan voorzichtig het worstvlees om de eieren heen.
Tip: Door voorzichtig te vouwen voorkom je dat het ei stuk gaat tijdens het vouwen. Zorg er daarnaast voor dat er niet te veel lucht bij komt. Zodra je gaat bakken gaat deze lucht uitzetten en dan breekt de bal. Het is wel zo mooi als de ballen intact blijven.
Stap 5 (optioneel): Leg de ballen eventueel in de koelkast of vriezer wanneer ze te warm zijn geworden door het vouwen. Het is de bedoeling dat de ballen stevig aanvoelen.
Stap 6: Verwarm de frituurolie tot 180°C.
Stap 7: Zet in aparte (diepe) borden de bloem, losgeklopt ei en paneermeel klaar.
Stap 8: Haal de gehaktballen door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en tot slot door het paneermeel.
Stap 9: Frituur de ballen in circa 6 minuten rondom bruin, zodat het vlees gaar is en het eitje mooi zacht. Serveer eventueel met wat mosterd.
Eet smakelijk!
