Auberginestoof met bulgur én een dessert van broodpudding

Vandaag maakt Samuel een smakelijk maar simpel gerecht om de week mee te beginnen: auberginestoof met bulgur. Daarnaast serveert hij een heerlijke broodpudding als dessert.
Het recept bestaat uit meerder onderdelen. Allereerst maakt Samuel de auberginestoof met bulgur en daarna de broodpudding. Als extraatje voegt hij nog bramen toe aan het dessert om de smaaksensatie helemaal af te maken.
Auberginestoof met bulgur
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding circa 45 minuten
Ingrediënten
- 2 aubergines
- neutrale olijfolie
- zout en peper
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- ½ bos bladpeterselie
- 1 blikje ansjovis
- 1 blik gepelde tomaten
- 3 eetlepel kappertjes
- 85 gr. groene olijven zonder pit
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 150 gr. fijne bulgur
- 40 gr. geschaafde amandelen
Extra benodigdheden:
- dunschiller
Bereidingswijze:
Stap 1: Schil en snijd de aubergine in grove stukken.
Stap 2: Verhit een royale scheut olie in een grote pan op middelhoog vuur.
Stap 3: Voeg de aubergine en een snuf zout toe en bak 4-5 minuten op hoog vuur, tot de aubergines bruin kleuren. Schud of schep regelmatig om.
Stap 4: Pel en snijd ondertussen de ui en knoflook fijn.
Stap 5: Pluk en bewaar het peterselieblad. Hak de stelen fijn.
Stap 6: Snijd de ansjovis grof.
Stap 7: Voeg de ui, knoflook, ansjovis en peterseliestengels bij de aubergine en bak nog 2 minuten. Voeg een extra scheut olie toe als de aubergine te droog wordt.
Stap 8: Voeg de gepelde tomaten erbij en maak ze kapot in de pan.
Stap 9: Giet de kappertjes af en voeg ze toe samen met de olijven en azijn toe. Kruid met zout en peper en laat circa 20 minuten stoven.
Stap 10: Bereid de fijne bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Stap 11: Snijd het peterselieblad fijn en meng de meeste blaadjes door de bulgur en bewaar wat voor garnering.
Stap 12: Rooster de amandelen lichtbruin in een droge koekenpan.
Stap 13: Schep de bulgur en auberginestoof op borden en bestrooi met de amandelen en de overige peterselie.

Broodpudding met bramen
- Nagerecht 6 personen
- Bereiding circa 35 minuten
Ingrediënten
- 300 ml slagroom
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eieren
- 50 gr. poedersuiker
- 40 gr. roomboter
- 6 sneeën witbrood
- 6 eetlepels lemon curd
- 200 gr. bramen (vers of diepvries)
- 125 ml clotted cream of crème fraîche
Extra benodigdheden:
- ronde bakvorm of ovenschaal (doorsnede 24 cm)
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2: Breng in een steelpan de room zachtjes aan de kook. Voeg het vanille-extract toe en haal van het vuur en zet opzij.
Stap 3: Klop in een kom de eieren en suiker door elkaar.
Stap 4: Voeg al kloppend geleidelijk de warme room toe.
Stap 5: Vet de ovenschaal in met boter.
Stap 6: Besmeer de boterhammen met boter en lemon curd en snijd in grove stukken.
Stap 7: Doe het brood met de bramen in de ovenschaal en schenk het roommengsel erover. Druk stevig aan.
Stap 8: Zet in de oven en bak de broodpudding in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Stap 9: Serveer met clotted cream of crème fraîche.
