Koken met Samuel!

Thaise omelet met bloemkool-kokospannenkoekjes én een fruitsalade

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Thaise omelet met bloemkool-kokospannenkoekjes én een fruitsalade
RTL

Het weekendontbijt is hét moment om samen tijd te besteden met je dierbaren en nét iets meer moeite te doen. Zo’n ontbijt kan dan wel heel lekker zijn, maar als het aan Samuel ligt bevat het ook voldoende vitaminen. Daarom zet hij vandaag een frisse fruitsalade, bloemkool-kokospannenkoekjes én Thaise omeletten op tafel.

Dit recept bestaat uit drie onderdelen. Samuel begint met het maken van de bloemkool-kokospannenkoekjes, waarna hij begint aan de fruitsalade. Als laatste maakt hij de Thaise omelet.

Bloemkool-kokospannenkoekjes

  • Ontbijt-/lunchgerecht van 10-12 stuks
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. bloemkool
  • 100 gr. zelfrijzend bakmeel (volkorenmeel met een theelepel bakpoeder kan ook)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 theelepel kurkuma
  • zout
  • neutrale olie

Toppings:

  • gerookte vis
  • avocado
  • radijs, tuinkers, limoen
  • crème fraîche
  • sriracha

Extra benodigdheden:

  • rasp of keukenmachine

Bereidingswijze

Stap 1: Rasp de bloemkool of maal fijn in een keukenmachine.

Stap 2: Voeg het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, de eieren, kokosmelk en kurkuma eraan toe en mix tot een glad beslag. Verdun (indien nodig) met een scheutje water.

Stap 2: Breng op smaak met zout.

Stap 3: Verhit een koekenpan, voeg olie toe en bak kleine pannenkoekjes van het beslag.

Stap 4: Snijd de radijs in plakjes en smeer deze in met zout en limoensap.

Stap 5: Beleg de pannenkoekjes met gerookte vis, plakjes avocado, radijs en tuinkers.

Stap 6: Lepel er eventueel een beetje crème fraîche en sriracha overheen.

Tip: Het kan het ook erg lekker zijn om de pannenkoekjes te beleggen met gebakken paddenstoelen.

Fruitsalade met chilipeper

  • Ontbijt-/lunchgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 ananas
  • 2 granny smith appels
  • 1 bos munt
  • 1 rode chilipeper
  • schepje suiker
  • 1 limoen

Bereidingswijze

Stap 1: Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Wist je dat?
Ananas is een vrucht met een bijzondere werking in een marinade voor vlees. Er zitten namelijk enzymen in die de eiwitten oplossen, waardoor je een heel mals stuk vlees krijgt. 

Stap 2: Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in partjes. Halveer vervolgens de partjes.

Stap 3: Pluk en scheur of snijd de munt.

Stap 4: Snijd de chilipeper fijn, verwijder eventueel een deel van de zaadlijst.

Stap 5: Meng en breng de fruitsalade op smaak met suiker en limoensap.

Thaise omelet

  • Ontbijt-/lunchgerecht van 4 stuks
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 1 bos gemengde kruiden (dille, munt, koriander, Thaise basilicum)
  • 2 bosuien
  • 1 winterpeen (150 gr.)
  • 1 rode chilipeper
  • vissaus
  • 1 limoen
  • scheutje sesamolie
  • 50 gr. kiemgroenten
  • 7 eieren
  • neutrale olie

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de kruiden fijn en snijd de bosuien in fijne ringetjes.

Stap 2: Schil en rasp de peen.

Stap 3: Snijd de chili fijn en verwijder eventueel een deel van de zaadlijsten voor een minder pikante smaak.

Stap 4: Meng in een kom 2 eetlepels vissaus met 2-3 eetlepels limoensap en een scheutje sesamolie en maak de kruiden, kiemgroenten, peen, chili en bosui hiermee aan.

Stap 5: Klop in een kom de eieren los met 2 eetlepels vissaus.

Stap 6: Verhit een koekenpan, voeg olie toe en schenk ¼ van het eimengsel in de pan. Leg, als het ei bijna is gestold in het midden een handje kruidensla en vouw in de pan het ei om de sla heen. Haal de omelet uit de pan en herhaal deze stap voor de bereiding van 4 omeletten.

Stap 7: Serveer de omeletten op een bord en garneer het eventueel met de overgebleven salade.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Samuel LevieFroukje de BothKokenReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven