Koken met Hugo!

Broccolisalade met granaatappel en labneh met kruidig Libanees brood

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Broccolisalade met granaatappel en labneh met kruidig Libanees brood
RTL

Hugo duikt vandaag de Libanese keuken in en maakt een heerlijke broccolisalade met granaatappel en labneh. Dit laatste is een heerlijke romige Libanese yoghurt dip. Daarbij maakt hij ook nog kruidig Libanees brood. Kook je mee?

Dit artikel bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de broccolisalade met granaatappel en labneh (yoghurt dip). Daarna lees je onderaan in het artikel de recepten voor dukkah en kruidig Libanees brood.

Broccolisalade met granaatappel en labneh (yoghurtdip)

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 25 minuten + 4 uur yoghurt uitlekken

Ingrediënten

  • 400 ml volle yoghurt
  • 400 gr. geitenyoghurt
  • Zout en peper
  • 500 gr. broccoli
  • 175 gr. doperwten
  • 150 gr. aspergetips
  • 1 bos gemengde kruiden (bijvoorbeeld bladpeterselie, munt, koriander, basilicum, bieslook of dille)
  • Olijfolie extra vergine
  • 1 citroen
  • 1 granaatappel
  • 3 eetlepels dukkah (kant-en-klaar of zie recept)
  • Kruidig Libanees brood voor erbij (zie recept)

Extra benodigdheden: een kaasdoek of keukenpapier en een zeef

Bereidingswijze:

Stap 1: Meng de beide yoghurtsoorten met het zout. Leg een kaasdoek of stukken keukenpapier in een zeef en laat de yoghurt in de koelkast boven een kom 4 uur lang uitlekken.

Stap 2: Breng een pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe.

Stap 3: Snijd roosjes van de broccoli. Schil en snijd de steel in plakjes. Kook de roosjes en de steel beetgaar in het kokende water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan, spoel koud en laat uitlekken.

Stap 4: Kook in hetzelfde water de aspergetips beetgaar en haal uit de pan.

Stap 5: Kook tot slot de doperwten volgens de gebruiksaanwijzing en spoel ze koud.

Stap 6: Snijd de kruiden fijn en maak in een kom de groenten en kruiden aan met zout, peper, een scheut olijfolie, citroenrasp en citroensap naar smaak.

Stap 7: Halveer de granaatappel. Houd hem boven een kom met het snijvlak naar beneden en sla er met een houten lepel op, zodat de pitjes eruit vallen. 

Stap 8: Verdeel de yoghurt over de borden en leg de groenten erop. Strooi de granaatappel en dukkah over het gerecht. Garneer met kruidig Libanees brood. 

Dukkah

  • Bereiding circa 5 minuten  

Ingrediënten:

  • 100 gr. hazelnoten
  • 25 gr. blanke amandelen
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1½ theelepel wit sesamzaad
  • Extra vierge olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm een koekenpan, rooster de hazelnoten, amandelen, komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad en sesamzaad in een droge pan. Roer regelmatig tot het goudbruin gekleurd is.

Stap 2: Stamp de ingrediënten met een vijzel samen tot een grof notenmengsel.

Stap 3: Schenk wat olijfolie in een schaaltje. Voeg de dukkah toe. Serveer met brood.

Kruidig Libanees brood

  • 4 stuks
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 4 Libanese broden (flatbreads)
  • 3 eetlepels za’atar
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zeezoutvlokken

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 230°C.

Stap 2: Bestrijk het brood met olijfolie, bestrooi met za’atar en zoutvlokken.

Stap 3: Bak 2-3 minuten in de hete oven.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisKokenReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven