Koken met Hugo!

Aardappel-witlofsalade met haring én griesmeelpudding met vijgencompote

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Aardappel-witlofsalade met haring én griesmeelpudding met vijgencompote
RTL

Wat voor gerechten perfect zijn voor de doe-niet-moeilijk-dinsdag? Als je het Hugo vraagt: simpele maaltjes die best een tikkie ouderwets mogen zijn, maar bovenal erg lekker smaken. Wat dacht je van een aardappel-witlofsalade met haring en als dessert een griesmeelpudding met vijgencompote? Bingo!

Het menu van vandaag bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de aardappel-witlofsalade met haring en verderop in dit artikel vind je de benodigdheden en bereidingswijze van het dessert: de griesmeelpudding met vijgencompote. 

Aardappel-witlofsalade met haring

  • Maaltijdsalade 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 700 gr. vastkokende aardappels
  • 4-6 zoetzure augurken
  • 200 ml crème fraîche of zure room
  • 2-3 theelepels grove dijonmosterd
  • Zout en peper
  • 1 bos bieslook
  • 1 zoetzure appel
  • 2-3 stronken witlof of roodlof
  • 4 zoute haringen

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng een pan water aan de kook.

Stap 2: Schil en snijd de aardappels in blokjes van 1 ½ cm. Voeg ze met een snuf zout toe aan het kokende water en kook ze in 5-8 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat afkoelen.

Stap 3: Snijd de augurken fijn.

Stap 4: Meng in een kom de crème fraîche met de mosterd. Voeg de augurken samen met 2-3 eetlepels zoetzuur azijn uit het potje erbij en breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Snijd de bieslook fijn. Verwijder het klokhuis van de appel, snijd in parten en vervolgens in kleine blokjes.

Stap 6: Maak de aardappels, appel en ¾ van de bieslook aan met de dressing.

Stap 7: Pluk de witlofbladeren van de stronkjes en snijd de haring in hapklare stukken.

Stap 8: Verdeel de witlof over de borden. Schep de aardappelsalade erop en verdeel hierover de haring. Bestrooi tot slot met de achtergehouden bieslook. 

Griesmeel met vijgencompote

  • Nagerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten

Griesmeel

  • 1 l volle melk
  • 80 gr. tarwegriesmeel
  • 60 gr. (vanille)suiker 

Vijgencompote

  • 300 gr. verse vijgen
  • 1 citroen
  • 80 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 125 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • 2-3 eetlepels sherryazijn
  • 50 gr. gepelde walnoten

Bereidingswijze: 

Stap 1: Breng in een pan de melk aan de kook.

Stap 2: Meng het griesmeel met de suiker en voeg al roerend toe aan de kokende melk. Laat vervolgens circa 3 minuten zachtjes koken en binden. Laat daarna iets of helemaal afkoelen. Roer regelmatig om velvorming te voorkomen.

Stap 3: Door met de compote: Was en snijd de vijgen in stukjes en doe ze in een steelpan. Was de citroen en rasp vervolgens de citroen boven de steelpan. Pers vervolgens ook het sap erboven uit (let op de pitjes!), voeg de basterdsuiker, het kaneelstokje en het water toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat circa 10 minuten zachtjes koken, tot je een stroperige compote hebt.

Stap 4: Breng op smaak met sherryazijn.

Stap 5: Rooster de walnoten in een droge koekenpan krokant en hak ze grof.

Stap 6: Haal het kaneelstokje uit de vijgencompote en serveer de compote op de griesmeel. Bestrooi tot stlot met de geroosterde walnoten. 

TIP: de compote en griesmeel zijn zowel warm als koud lekker.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker Leven