Koken met Hugo!

Griekse moussaka met een frisse tuinbonensalade

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Griekse moussaka met een frisse tuinbonensalade
RTL

De Griekse klassieker: moussaka. Of eigenlijk gewoon een soort Griekse twist op de lasagne, volgens Hugo. Haal namelijk de bladen van de lasagne weg, voeg aubergine en aardappel toe en tada, dan heb je moussaka. Als tegenhanger bij dit stevige hoofdgerecht maakt Hugo een frisse salade voor erbij.

Het menu bestaat uit twee delen. We beginnen met de moussaka en verderop in het artikel vind je de bereidingswijze van de tuinbonensalade. 

Moussaka 

  • Hoofdgerecht voor 6 personen
  • Bereiding: circa 40 minuten + 15 minuten oventijd

Ingrediënten

Groentevulling

  • 450 gr. vastkokende aardappels
  • 2 aubergines

Gehaktvulling

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Olijfolie 
  • 300 gr. lamsgehakt of rundergehakt
  • Zout en peper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 laurierblad
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1 blik cherrytomaten

Bechamelsaus

  • 30 gr. roomboter + extra voor invetten
  • 30 gr. bloem
  • 450 ml melk
  • 1 laurierblad
  • 100 gr. harde schapenkaas (Griekse kefalotyri, pecorino of Hollandse schapenkaas)
  • Zout en peper

Extra nodig: grove rasp, ovenschaal 23x23 cm

Bereidinsgwijze

Stap 1: Schil de aardappels. Doe in een pan, zet onder water, voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en laat afkoelen.

Stap 2: Snijd de aubergines in plakken van ½ cm en strooi er een beetje zout over. Laat een kwartiertje staan.

Stap 3: Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg vervolgens het gehakt erbij. Kruid met zout en peper en bak het gehakt bruin.

Stap 4: Voeg het gerookte paprikapoeder, laurier en oregano erbij en bak nog 1 minuut.

Stap 5: Voeg de tomaten erbij en laat 15-20 minuten stoven, roer regelmatig. 

Stap 6: Laat de boter smelten en uit bruisen in een steelpan (maar laat niet kleuren). Voeg daarna in één keer de bloem erbij en laat op laag vuur al omscheppend garen in circa 5 minuten.

Stap 7: Voeg al roerend met een garde de melk er langzaam bij en roer tot een gladde saus. Voeg de laurier toe en laat 10 minuten zachtjes koken.

Stap 8: Rasp de kaas en laat smelten in de saus.

Stap 9: Verhit de grillpan. Dep de aubergines droog met een schone theedoek. Bestrijk de aubergines met olie en grill ze in de grillpan. Druk tijdens het grillen even goed aan, zodat het vocht eruit kan. 

Stap 10: Verwarm de oven voor op 225°C. Vet de ovenschaal in met boter.

Stap 11: Snijd de aardappels in wat dikkere plakken en bedek de schaalbodem ermee.

Stap 12: Verdeel de gehaktvulling erover. Leg hierop de aubergines en verdeel tot slot de saus over het gerecht. Bak 10-15 minuten in de hete oven. Zet eventueel de ovengrill even aan, zodat de bovenkant mooi bruin kleurt.

Tuinbonensalade

  • Salade voor 6 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr. tuinbonen (diepvries)
  • 4 eetlepels kalamataolijven zonder pit
  • 1 komkommer
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper 
  • 150 gr. waterkers

Bereidinsgwijze

Stap 1: Kook de tuinbonen circa 3 minuten.

Stap 2: Snijd de olijven in ringen. 

Stap 3: Halveer de komkommer, schraap met een lepel de zaadlijst eruit en snijd in halve manen.

Stap 4: Rasp de citroen boven een kom. Pers de helft erboven uit. Voeg de olijfolie erbij en breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Maak de tuinbonen, olijven, komkommer en waterkers aan met de dressing.

TIP: dubbeldop de tuinbonen eventueel door het grijsgroene velletje eraf te pellen. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptEigen Huis & Tuin Lekker Leven