Dansen, bloemen en kransen

Zo haal jij 'midsommar' in huis

Door Lana Schut··Aangepast:
Zo haal jij 'midsommar' in huis
RTL

Het is vandaag de langste dag van het jaar oftewel de zomerzonnewende. En dat wordt gevierd tijdens de midzomer, ook wel 'midsommar' genoemd in Zweden, waar het een van de meest gevierde feestdagen van het jaar is. Wij vertellen je meer over deze feestdag en inspireren je om zelf ook deze feestdag te vieren.

Midsommar 

Midsommar, oftewel midzomer, is een echte traditie in Zweden die al bestaat sinds de 16e eeuw. Maar je ziet de jaarlijkse viering langzaam overwaaien naar andere landen, zo ook in Nederland. Op deze dag wordt de langste dag van het jaar gevierd, waarbij de zon het langst aan de hemel staat en dus de nacht het kortst is. De midzomeravond valt jaarlijks op de vrijdag vlak vóór of na 21 juni. Typerend aan deze dag is om een meiboom te versieren met groen en bloemen.

Thenewjourney meldt dat midsommar een traditie is die al een hele lange tijd meegaat. De gedachte is, dat op deze dag, alle kruiden en bloemen uitzonderlijk bloeien en een boost krijgen. Tijdens de viering hiervan dragen ze in Zweden prachtige klederdracht en dansen ze rond een meiboom met elkaar. 

Een krans die vrouwen en kinderen dragen tijdens de midsommer.
Een krans die vrouwen en kinderen dragen tijdens de midsommer.

Meiboom en bloemenkrans

Tijdens midsommar staan overal in het land versierde meibomen en iedere streek heeft zijn eigen manier om de meiboom te versieren. Het dragen van een bloemenkrans of het versieren van je huis zijn elementen die ook horen bij de vieren van het feest.

Juni is dé maand dat in heel Zweden bloemen volop in bloei staan, dus daar wordt tijdens de versiering ook goed gebruikt van gemaakt. Het is bijvoorbeeld een traditie dat er ongeveer zeven verschillende bloemen in een krans worden gebruikt. Benieuwd welke bloemen het goed doen in een krans? 

Dit zijn de meest populaire: 

  • Klimop
  • Korenaren
  • Korenbloem
  • Ridderspoor
  • Margriet

Maak je eigen krans!

Wil jij zelf een bloemenkrans maken? In onderstaande video zie je hoe dat moet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vieren

Naast de traditionele festiviteiten ontstaan er ook steeds meer manieren om stil te staan bij deze langste dag van het jaar. Bij vestigingen van het bekende Zweedse merk Ikea, kun je speciale kunstbloemen halen om je eigen bloemenkrans te maken. Daarnaast worden er ook festivals georganiseerd, zoals de 36e editie van het midzomer festival in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. 

Naast dansen, bloemen en kransen mogen traditionele maaltijden ook niet worden vergeten. Zo worden er vaak aardappels, gekookt in dille, geserveerd met hierbij haring in zure room met bieslook en boter. En natuurlijk mogen de Zweedse balletjes en zalm niet worden vergeten. Tot slot wordt er zoete, frisse limonade gedronken en als toetje verse aardbeien. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: