Acte de présence

Koning Willem-Alexander na afwezigheid op EK wel bij Olympische Spelen

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPKoning Willem-Alexander na afwezigheid op EK wel bij Olympische Spelen
RTL

Waar koning Willem-Alexander (57) de grote afwezige was bij het EK Voetbal in Duitsland, geeft hij wel acte de présence bij de Olympische Spelen in Parijs. Ook koningin Máxima (53), prinses Amalia (20) en prinses Alexia (19) zijn volgende week van de partij in de Franse hoofdstad. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag bekendgemaakt.

Willem-Alexander, die als erelid is uitgenodigd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), woont de Olympische Spelen van donderdag 25 juli tot en met dinsdag 30 juli bij. Máxima, Amalia en Alexia sluiten een dag later aan. Ook Dick Schoof reist als nieuwe minister-president af naar Parijs om bij het grootste sportevenement ter wereld aanwezig te zijn. 

Op vrijdagavond wonen het koningspaar, hun dochters en de premier de openingsceremonie in Parijs bij. Op zaterdag bezoeken ze het Olympisch Dorp, het speciaal ingerichte gebied waar de olympiërs tijdens de Spelen verblijven. 

'Het verbaast me dat onze koning nog niet naar het Nederlands elftal is komen kijken'
Lees ook

'Het verbaast me dat onze koning nog niet naar het Nederlands elftal is komen kijken'

Dat wordt dus een sportief uitje voor (een deel van) het koninklijk gezin. Het is trouwens lang niet de eerste keer dat Amalia en Alexia de Olympische Spelen bijwonen. Al sinds 2006 gaan de prinsessen met paps en mams mee naar het sportevenement. Zo zagen Amalia, Alexia en Ariane toen ze nog piepjong waren Sven Kramer in 2010 goud winnen op de 5000 meter in Vancouver:

Het koninklijk gezin bij de Olympische Spelen in Vancouver in 2010© ANP
Het koninklijk gezin bij de Olympische Spelen in Vancouver in 2010

En in 2016 zaten Amalia en Ariane in zak en as toen de Nederlandse hockeysters verloren van Groot-Brittannië tijdens de Olympische Spelen in Rio: 

Het koninklijk gezin tijdens de Olympische Spelen in 2016 in Rio© ANP
Het koninklijk gezin tijdens de Olympische Spelen in 2016 in Rio

Dat de koning niet aanwezig was bij het EK voetbal, terwijl Oranje het zelfs tot de halve finale schopte, zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Uit een poll van RTL Boulevard bleek dat de meerderheid van de stemmers (60 procent) vond dat je als staatshoofd op zo'n belangrijk moment je gezicht moet laten zien. 59 procent van de stemmers zag het als 'echt een gemiste kans' van Willem-Alexander. Volgens hen had hij Oranje 'ook moeten aanmoedigen' vanaf de tribune in Duitsland.

Willem-Alexander is zelf ook flink aan het sporten geslagen: 

Lees meer over
Koning Willem-AlexanderKoningshuisOlympische SpelenOlympische Spelen 2024