Column

'Het verbaast me dat onze koning nog niet naar het Nederlands elftal is komen kijken'

Door Annemarie de Kunder··Aangepast:
© ANP'Het verbaast me dat onze koning nog niet naar het Nederlands elftal is komen kijken'
RTL

Het EK voetbal is in volle gang en vanavond moet Nederland weer aan de bak. Ze sluiten de groepsfase af tegen Oostenrijk. Waar de buitenlandse royals hun gezicht al hebben laten zien, volgt ons koningspaar de wedstrijden tot nu toe nog thuis vanaf de bank. Royaltyverslaggever Annemarie de Kunder laat haar licht hierover schijnen en vertelt waarom ze het een gemiste kans vindt.

"Het voelt toch een beetje alsof je moet voetballen en je vader komt kijken"

Vorige week donderdag is prins William in het stadion in Frankfurt. Hij zit naast zijn Deense collega koning Frederik en z’n dochter prinses Josephine om de wedstrijd tussen Engeland en Denemarken te zien. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er druk gekletst en gaan ze samen op de foto. Op Instagram prijkt een foto van hun drieën met de tekst 'Moge het beste team winnen'. De wedstrijd eindigt in een gelijkspel (1-1) en William gaat achteraf de kleedkamer in om het Engelse team een peptalk te geven. Hij vertelt ze dat gelijkspel ‘niet het einde van de wereld is’. 

Diezelfde avond moedigt koning Felipe het Spaanse team aan als ze moeten spelen tegen Italië. En ook hij gaat achteraf de kleedkamer in en feliciteert hen met de 1-0 overwinning. Na wat ferme handdrukken en knuffels krijgt Felipe zijn eigen shirt aangeboden door de mannen.

Brits koningshuis deelt een nieuw kiekje van prins William met zijn kinderen
Lees ook

Brits koningshuis deelt een nieuw kiekje van prins William met zijn kinderen

De Belgische koning is afgelopen zaterdag present wanneer de Rode Duivels tegen Roemenië moeten voetballen in Keulen. Koning Felipe neemt zijn kinderen prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore mee naar de wedstrijd. Met rode sjaals om hun nek staan ze te juichen en knuffelen ze elkaar wanneer er gescoord wordt door de Belgen.

Het verbaast me dat onze koning nog niet is komen kijken naar een wedstrijd van het Nederlands elftal, zeker omdat hij zo’n fanatiek sportliefhebber is én omdat we tot gisterenavond niet eens zeker wisten of we na vanavond nog een wedstrijd zouden spelen. Hij heeft aangegeven dat hij van plan is om te komen kijken, maar wanneer dat precies is, moeten we dus afwachten. Misschien neemt hij de gok en wacht hij totdat we verder zijn in de competitie. 

Drie jaar geleden gingen ze voortvarender van start, toen bezocht het koningspaar de eerste groepswedstrijd van ons elftal tegen Oekraïne. Naast dat het mooie plaatjes oplevert, werkt het ook verbindend. Het voelt toch een beetje alsof je moet voetballen en je vader komt kijken of het allemaal wel goed gaat. Het is de kers op de oranje taart. Ik zou zeggen tegen de koning: kom snel naar een wedstrijd. We weten hoe fanatiek u kunt zijn en dat willen we graag zien. En o ja, neem uw dochters mee.

Lees meer over
Koning Willem-AlexanderAnnemarie de KunderEuropees voetbalEK voetbal