Economie

Trump slaat terug: China is valutamanipulator

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© Getty ImagesTrump slaat terug: China is valutamanipulator
RTL

De Verenigde Staten ondernemen actie tegen wat zij China's manipulatie van de yuan noemen. Beleggers houden hun hart vast, een valutaoorlog kan grote gevolgen hebben. 

Minister van Financiën Steven Mnuchin stapt naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor overleg hoe het de competitievervalsende acties van China kan 'elimineren'. Dat is vooral een symbolische stap, schrijft de New York Times

Maar het is voor het eerst sinds 1994 dat de VS China officieel beschuldigen van het manipuleren van de eigen munt. En China zal dat zien als een tik op de vingers, wat de druk tussen de twee wereldmachten alleen verder zal opvoeren.

Opzetje van de Chinese centrale bank

Gisteren zakte de Chinese munt yuan onder de psychologische grens van 7 yuan voor 1 dollar. Dat de Chinese centrale bank niets heeft gedaan om de koers te stutten is voor de Amerikanen voldoende bewijs dat het de munt actief afwaardeert, schrijft het ministerie in een persbericht. Het enige doel ervan: het krijgen van 'oneerlijk' voordeel in de internationale handel, aldus de Amerikanen. 

De Chinese centrale bank, de People's Bank of China (PBOC), ontkent dat het de munt manipuleert. In een verklaring erkent gouverneur Yi Gang weliswaar dat de wisselkoers schommelt, maar dat wordt volgens hem veroorzaakt door de markten. 

Daar geloven de Amerikanen op hun beurt niets van: zij wijzen erop dat de Chinese centrale bank zelf meldt dat het 'rijke ervaring heeft met beleidsmaatregelen en bereid is om de maatregelen te nemen op de valutamarkt als dat nodig is'.

"Een bekentenis dat de PBOC uitgebreide ervaring heeft met het manipuleren van zijn valuta en bereid is dat te blijven doen", aldus de Amerikanen. 

Nieuw wapen China in handelsoorlog: yuan afgewaardeerd
Lees ook

Nieuw wapen China in handelsoorlog: yuan afgewaardeerd

Nadelen voor China

Overigens ondervindt China ook flinke nadelen van een lagere yuan. Grote vastgoedbedrijven en fabrieken hebben leningen in dollars.

Als de yuan minder waard is, kost het meer geld om die lening af te lossen. Een ander nadeel is dat grondstoffen zoals olie ook afgerekend moeten worden in dollars en import ervan dus duurder wordt. Laatste nadeel: vermogende Chinezen worden zo gestimuleerd om hun geld naar het buitenland te sluizen. 

Op dat laatste is de centrale bank volgens analisten ook beducht: die zal ingrijpen als de yuan sneller in waarde daalt om een mogelijke kapitaalvlucht tegen te gaan, schrijft de Financial Times.

Escalatie

Als de Chinezen hun munt verder in waarde laten dalen, zijn de gevolgen voor de wereldeconomie veel groter. Het kan er dan toe leiden dat concurrerende economieën ook hun valuta afwaarderen om te kunnen blijven concurreren met China. 

Zo'n negatieve spiraal zorgt voor hogere inflatie in die landen, waardoor consumenten minder uitgeven met een recessie als mogelijk gevolg. "Dat de Chinezen hier zo duidelijk voor kiezen, is een significante stap. Dit zal snel escaleren, met kwalijke gevolgen", aldus Michael Every, Azië-econoom van Rabobank tegen de NYT.

'Trumps tactiek ontploft'

Dat China de eigen munt in waarde laat dalen, is op zichzelf niet verwonderlijk, zegt Jan Wirken, econoom van ABN Amro. "Op een gegeven moment krijg je zo veel klappen, dat je wat terug gaat doen", legt hij uit. 

De twee landen zijn elkaar aan het 'overbieden in pijn doen', vult Hans de Geus, beurscommentator van RTL Z, aan. "Trumps tactiek om China onder druk te zetten, ontploft in zijn gezicht, hij komt van een koude kermis thuis." 

China denkt aan de lange termijn, legt hij uit. "We komen er toch niet uit met Trump, laten we het zo erg mogelijk maken, dan verliest hij de verkiezingen en krijgen we iemand anders."

Verkiezingsbelofte Trump

Met het officieel bestempelen van China tot valutamanipulator maakt Trump een verkiezingsbelofte waar. Hij beschuldigt China al langere tijd van het manipuleren van hun munt. Maar het ministerie van Financiën weigerde tot gisteren om China ook officieel als valutamanipulator te bestempelen. 

Eind mei kwam het ministerie wel met een lijst van verdachte landen die hun munt zouden afwaarderen ten opzichte van de dollar. Behalve China stonden ook Europese landen en Japan en India daar op. Tegen deze landen dreigde de VS met importheffingen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Voor Trump is het overigens nog niet genoeg: in een tweet hint de Amerikaanse president naar de Federal Reserve. Hij hoopt op een renteverlaging, de tweede in korte tijd na de renteverlaging die de Federal Reserve op 31 juli aankondigde.

En die zou ook zomaar kunnen komen, verwacht RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. "Als noodmaatregel zouden ze zelfs vandaag ineen de rente tussentijd al kunnen verlagen."

Beurzen in rood

Op de beurzen valt de verder escalerende handelsoorlog slecht. Wall Street sloot in de min, net als de handel in Azië. Vooral van banken en Amerikaanse bedrijven die hun spullen in China laten maken, zoals Nike en Apple, daalden de aandelenkoersen. 

Lees meer over
ValutaEffectenbeurs