Oplossing tekort:

Ei van Columbus: vraag parttimers in zorg om meer te werken, want ze willen best

Door Judith Laanen··Aangepast:
© ANPEi van Columbus: vraag parttimers in zorg om meer te werken, want ze willen best
RTL

Een kwart van de medewerkers in de zorg wil meer uren per week werken, blijkt uit onderzoek van stichting Het Potentieel Pakken. Het uitbreiden van de huidige deeltijdcontracten zou een mogelijke oplossing kunnen zijn voor het verwachte personeelstekort in 2022.

Deeltijdmedewerkers, met name vrouwen, met een contract van minder dan 25 uur per week, willen gemiddeld zes uur per week meer werken en het liefst per direct, blijkt uit het onderzoek. 70 procent van de ondervraagden die contractuitbreiding ziet zitten, werkt volgens het onderzoek bij een organisatie waar tekorten zijn.

Z zoekt uit: Crisis opgelost? Zo komt er meer zorgpersoneel

Nog krappere arbeidsmarkt

De zorg verwacht in 2022 een personeelstekort van 80.000 werknemers, berekende het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport afgelopen jaar. Het afgelopen kwartaal is de arbeidsmarkt nog krapper geworden, meldt het CBS. Er kwamen in de zorg zo'n 13.000 banen bij. Volgens het onderzoek werken 900.000 vrouwen in deeltijd in de zorg.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

 

Het onderzoek rekent voor dat als een zorginstelling met 5000 werknemers het voor elkaar krijgt dat 10 procent van hen vier uur per week meer werkt, dat ongeveer 2000 extra uren per week oplevert. Daarmee zouden ongeveer 83 banen waar nu vacatures voor zijn geregeld zijn. Als van die 900.000 vrouwen tien procent een halve dag extra gaat werken, zou dat omgerekend ongeveer 15.000 vacatures kunnen opvullen.

De stichting ondervroeg 17.500 zorgmedewerkers over deeltijd en testte bij twee zorginstellingen al met uitbreiding van de uren. De vorig jaar opgerichte stichting zet zich in voor het vergroten van het arbeidspotentieel van vrouwen en voerde het onderzoek uit in samenwerking met zorgledenorganisatie PGGM&CO.

Arbeidsmarkt nog krapper: hier zijn de meeste vacatures
Lees ook

Arbeidsmarkt nog krapper: hier zijn de meeste vacatures

Voorwaarden voor urenuitbreiding

23 procent van de ondervraagden wil dus best meer werken. Iets minder dan de helft (46 procent) van de ondervraagden is tevreden met hun huidige aantal uren en wil onder bepaalde voorwaarden urenuitbreiding. Die voorwaarden zijn vooral invloed op hun rooster en de flexibiliteit om de uren later weer aan te kunnen passen. 

Daarbij zijn beloning en een prettige organisatiecultuur de belangrijkste voorwaarden voor meer werken. Werkgevers kunnen die voorwaarden volgens de stichting grotendeels zelf creëren.

31 procent van de ondervraagden geeft daarentegen aan een kleiner contract te willen, vanwege een gebrek aan financiële prikkels en het hebben van kinderen. 

Werven personeel krijgt voorrang

Uitbreiding van uren staat doorgaans niet op de agenda van bestuurders, managers en HR-afdelingen, zegt de stichting, terwijl dat wel zou moeten. Bijna de helft van de ondervraagden bespreekt dit nooit met hun werkgever. Zorginstellingen zijn meer bezig met het werven van nieuw personeel.

De stichting vindt ook dat deeltijdwerknemers gewezen moeten worden op de mogelijke meerwaarde van meer uren werken, zoals een hoger inkomen en pensioen, meer mogelijkheid tot ontwikkeling en betere arbeidsmarktkansen.

'Door meer uren meteen verlost van vacatures'

Een proef moet nu aantonen of meer werken inderdaad de oplossing is voor het schrijnende tekort aan mensen. Bij zorginstelling Vierstroom Zorg Thuis is dat al getest. Directeur Susan Veenhoff ziet kansen: "Een gescheiden moeder die de ene week de kinderen heeft en de andere week niet, zou in die andere week acht uur meer kunnen werken."

Voor Veenhoff zou het uitbreiden van de deeltijduren een uitkomst zijn: "Als al mijn medewerkers dit zouden doen, zijn we meteen van al onze vacatures af en hebben we ook nog groeiruimte."

Overuren beter inzetten

Monique Hietkamp, thuiszorgmedewerker bij Vierstroom, moet nog 20 jaar werken. Voor haar was meer pensioen een reden om meer te werken. "Door die vier uur per week extra heb je later weer meer pensioen." 

Als de overuren die nu toch al worden gedraaid beter ingezet zouden worden, gaan mensen gezonder werken, zegt ze. "Nu vullen ze de gaten op, maar is het niet gezond roosteren. Zo voorkom je dat mensen sneller ziek worden. Het team durft geen nee te zeggen want we hebben allemaal een zorghart. Maar er komt een moment dat je lichamelijk niet meer kunt", legt Hietkamp uit.

Lees meer over
GezondheidszorgThuiszorgArbeidsmarkt