Coronaherstelfonds

Europees parlement zegt nee tegen deal begroting EU

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPEuropees parlement zegt nee tegen deal begroting EU
RTL

Het Europees Parlement gaat niet akkoord met het akkoord over de EU-begroting. De EU-regeringsleiders hebben begin deze week na negentig uur onderhandelen een deal gesloten over de begroting en een steunpakket om de coronacrisis door te komen, maar het parlement wil aanpassingen in het budget.

Een grote meerderheid van de parlementariërs zegt het te betreuren dat er onvoldoende wordt geïnvesteerd in de toekomst. Er moet meer geld gaan naar gezondheid, wetenschap, klimaat en de jeugd, vinden vijf van de zeven fracties.

Begroting

Ook dreigt het parlement de begroting van 2021 tot en met 2027 af te wijzen als er geen bindende afspraken komen over nieuwe eigen middelen voor de EU, en harde garanties dat er geen EU-subsidies gaan naar landen die de rechtsstaat niet handhaven.

Update 22.10 uur:

In een eerdere versie van dit verhaal stond dat het Europees Parlement het akkoord afkeurde van de regeringsleiders over het hulpfonds van 750 miljard euro. Dat is niet correct. Het artikel is daarom op meerdere plekken aangepast. 

Onduidelijkheid over 'Ruttes rem' op coronasteun
Lees ook

Onduidelijkheid over 'Ruttes rem' op coronasteun

De 27 regeringsleiders en staatshoofden bereikten dinsdag na vier dagen en nachten onderhandelen tijdens de EU-top een akkoord over de meerjarenbegroting van 1074 miljard euro en een coronaherstelfonds van 750 miljard euro. EU-president Charles Michel hield het parlement voor dat het akkoord 'een startpunt' is. "Er is nog veel werk aan de winkel."

'Vrekkige Rutte'

Verscheidene politici haalden uit naar de opstelling van premier Mark Rutte die onder meer een verhoging van de korting op de EU-afdracht wist af te dwingen. Het parlement roept al jaren op die kortingen te schrappen. "Vrekkige Rutte ziet Europa als een geldmachine", aldus de voorzitter van de Europese Groenen, Philippe Lambert.

Negentig uur lang werd onderhandeld over een akkoord. Wat rolde er uiteindelijk uit de bus?

Volgens Sophie in 't Veld (D66) ging het de afgelopen dagen 'alleen maar over de centen'. "Helaas speelt Mark Rutte daar een hoofdrol in. Zijn prioriteit was een korting voor Nederland, maar dat is ten koste gegaan van investeringen in het klimaat, in onderzoek, het bestrijden van de pandemie en de aanpak van de rechtsstaatscrisis in Europa."

'Oude wijn in nieuwe zakken'

Daarmee doelt In 't Veld op de situatie in enkele Oost-Europese landen, die minder waarde hechten aan bijvoorbeeld de persvrijheid of onafhankelijke rechtspraak. Er spelen problemen met bijvoorbeeld Polen en Hongarije, op dat vlak. Die hadden aangepakt moeten worden, vindt de D66'er. 

Agnes Jongerius (PvdA) is blij dat er een akkoord ligt. "We kunnen de coronacrisis gezamenlijk te lijf", zei ze over het herstelfonds. Maar de begroting vindt ze veel 'oude wijn in nieuwe zakken' en 'een gemiste kans voor nieuwe prioriteiten juist vanwege de crisis, zoals jeugdwerkloosheid en gezondheid.'

Onderhandelen

Het Europees Parlement zal nu met de regeringsleiders moeten onderhandelen, om te kijken of er iets aangepast kan worden. 

Lees meer over
Europese UnieCoronacrisis in Nederland