Kruisraketten, drones en mijnen

VS mengt zich opzichtig in conflict China-Taiwan met wapendeal van 7 miljard

Door Chris Koenis··Aangepast:
© GettyVS mengt zich opzichtig in conflict China-Taiwan met wapendeal van 7 miljard
RTL

De regering-Trump is van plan om miljarden dollars aan wapens te verkopen aan Taiwan om het eiland te helpen zichzelf te verdedigen tegen China. Het Chinese leger houdt de laatste tijd grote militaire oefeningen in de Straat van Taiwan.

De Amerikanen willen zeven wapensystemen, waaronder kruisraketten, drones en mijnen, verkopen aan Taiwan. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

7 miljard

In totaal gaat het om een wapendeal van circa 7 miljard dollar (6 miljard euro), het op een na grootste pakket aan wapens dat ooit door de VS is geleverd aan Taiwan, aldus de Britse zakenkrant Financial Times. De grootste onderlinge wapendeal ter waarde van 8 miljard dollar, werd vorig jaar gesloten.

Met de nieuwe wapendeal op komst, groeien de spanningen tussen de VS en China tot een nieuw kookpunt. De Chinese regering ziet Taiwan als een 'afvallige provincie'. Maar Taiwan zelf wil graag een internationaal erkende staat worden, en bewapent zichzelf steeds verder met Amerikaanse wapens.

Hoe zat het ook alweer?

Taiwan is na Hongkong de meest netelige landkwestie van China. Toen de communisten in 1949 de macht grepen op het Chinese vasteland, vluchtten de nationalisten naar het eiland Taiwan.

Zij gingen daar verder als de Republiek China en vechten sindsdien voor internationale erkenning. Die krijgen ze echter van veel landen niet - ook niet van Nederland - omdat China dwarsligt. Dat land staat namelijk niet toe dat andere landen zaken doen met Taiwan, en geeft volop financiële steun aan landen die China als het enige China erkennen.

Militaire oefeningen

De nieuwe wapendeal volgt op grote militaire oefeningen van China in de Straat van Taiwan, de 180 kilometer brede zeestraat tussen Taiwan en het Chinese vasteland. Daarbij zouden de Chinezen volgens het Taiwanese ministerie van Defensie hebben geprovoceerd door tot tweemaal toe het Taiwanese luchtruim te betreden.

China voert de druk op Taiwan steeds verder op sinds de verkiezing van president Tsai Ing-wen in januari. Zij staat bekend als China-kritisch en vecht voor een democratisch Taiwan. China noemt de militaire steun van de VS aan Taiwan inmenging in interne gelegenheden.

Nederlandse economie loopt gevaar door handelsoorlog
Lees ook

Nederlandse economie loopt gevaar door handelsoorlog

Trump vs. Biden

In het verleden hielden de Amerikanen zich nog op de vlakte in het conflict tussen China en Taiwan. Maar de regering-Trump vaart een opvallend agressieve koers, niet in de laatste plaats om zijn Democratische tegenstander Joe Biden in de campagne voor de aanstaande presidentsverkiezingen af te schilderen als 'slap' tegen het grote gevaar China.

Een voorbeeld van die koers zijn de bezoekjes van hooggeplaatste Amerikaanse politici aan Taiwan, wat al decennia niet is voorgekomen. Zo ging onlangs nog de minister van Volksgezondheid Alex Azar op bezoek in Taipei en is deze zaterdag ambtenaar Keith Krach van het ministerie van Buitenlandse Zaken te gast bij een herdenkingsdienst.

De zes garanties

Amerika heeft bovendien eind augustus documenten vrijgegeven met daarin veiligheidsgaranties voor Taiwan. Het gaat om de zogeheten 'zes garanties' die oud-president Ronald Reagan 1982 heeft gedaan om Taiwan gerust te stellen dat de VS het eiland blijft steunen, onder meer met wapenverkoop.

Lees meer over
WapenEconomieInternationale conflictenGeopolitiekTaiwan*ChinaVerenigde Staten