4,9 procent groei

Chinese economie is coronadip alweer te boven

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© EyevineChinese economie is coronadip alweer te boven
RTL

De Chinese economie groeit alweer bijna als vanouds. De groei in het derde kwartaal was zo sterk, dat de dip van het eerste kwartaal alweer volledig is ingelopen. "Zij waren veel beter voorbereid."

De groei in het derde kwartaal was 4,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, schrijft het Chinese statistiekbureau.

Voor de duidelijkheid: dat is dus niet slechts groei ten opzichte van een slecht coronakwartaal, maar ten opzichte van 2019, toen alles nog goed ging.

Dramatisch eerste kwartaal vergeten

Daarmee staat de Chinese economie voor het hele jaar nu ook op groei, ondanks het dramatisch slechte eerste kwartaal. Toen de rest van de wereld nog amper last had van de corona-uitbraak, lagen in China veel fabrieken en het openbaar leven toen stil.

Dat zorgde voor een krimp van 6,8 procent. Zeker voor Chinese begrippen was dat een heel slecht kwartaal, hoewel de krimp in Europese landen een kwartaal later uiteindelijk veel groter uitpakte.

Zo kromp de Nederlandse economie met 8,5 procent in het tweede kwartaal. In Duitsland en België stonden minnen in de boeken van respectievelijk 10 en 12 procent.

Dreun voor economie van onze buurlanden: Duitsland min 10 procent
Lees ook

Dreun voor economie van onze buurlanden: Duitsland min 10 procent

De zeer strenge lockdown in de regio rond industriestad Wuhan en de reisrestricties die golden in het land, hebben wel hun vruchten afgeworpen.

Strenge maatregelen

Dat China zo snel uit het dal weet de krabbelen heeft volgens Arjen van Dijkhuizen, China-econoom van ABN Amro, te maken met een combinatie van factoren. Hij wijst erop dat het land de pandemie in ieder geval veel effectiever heeft bestreden. Onder andere door strenge lockdowns en heel veel bron- en contactonderzoek.

"Ze hebben natuurlijk ook veel meer ervaring met epidemieën. Daardoor waren ze ook beter voorbereid en hadden meer voorraden van bijvoorbeeld mondkapjes en beademingsapparatuur," aldus Van Dijkhuizen. Bovendien is China een autoritair land. "Als er iets moet, dan moet het. Ze brengen daar geen 'dringende adviezen' uit."

Voordelen van pandemie

Daardoor, en omdat ook oplevingen snel de kop in zijn gedrukt, begon de economie alweer snel aan te trekken. Fabrieken werden ondersteund om snel weer te gaan produceren en konden dat dus ook blijven doen.

Doordat China eerder weer produceerde dan de rest van de wereld, hielden ze er ook nog een voorsprong aan over, legt Van Dijkhuizen uit. Daarbij hebben ze ook nog geprofiteerd van de wereldwijde vraag nar medische apparaten en mondkapjes, die veel in China worden gemaakt.

Bovendien produceert China veel technologieproducten. Door de lockdowns over de hele wereld is de vraag daarnaar ook nog eens toegenomen.

Weg naar boven al snel gevonden

Al in het tweede kwartaal draaiden de Chinese fabrieken weer harder dan een jaar eerder. Toen groeide de economie alweer met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De groei van 4,9 procent in het derde kwartaal zorgt ervoor dat China over heel 2020 tot nu toe een groei in de boeken heeft gezet van 0,7 procent.

De groei is trouwens wel aan de lage kant van de verwachtingen. Analisten gingen er na de opleving in het tweede kwartaal alweer vanuit dat de de economie dit kwartaal iets meer dan 5 procent zou groeien.

Deze autofabriek van Dongfeng in Wuhan draaide in april alweer op volle toeren.© AP
Deze autofabriek van Dongfeng in Wuhan draaide in april alweer op volle toeren.

Consumenten trekken portemonnee

Toch heeft ING zijn voorspellingen voor China bijgesteld naar boven. De bank gaat nu uit van een jaargroei van 1,7 procent. China-econoom Iris Pang schijft dat de aantrekkende consumentenbestedingen erop wijzen dat de consumptie stabiliseert en ook bedrijven zouden weer meer uitgeven.

Een voordeel bij een nadeel: door de reisrestricties naar het buitenland hebben rijke Chinezen veel meer uitgegeven in eigen land aan luxegoederen en toerisme, concludeert ING. Dat zorgt voor meer banen voor laaggeschoold personeel en het heeft de consumptie een duw in te rug gegeven.

Voorzichtig

Wel waarschuwt de Chinese overheid nog voor te veel optimisme. "We moeten ons ervan bewust zijn dat de internationale omgeving nog steeds ingewikkeld en ernstig er aan toe is", schrijft het statistiekbureau. Zij wijzen er onder meer op dat de druk groot is om de epidemie buiten de deur te houden en een opleving in eigen land te voorkomen.

Lees meer over
EconomieKwartaalcijfersCovid-19CoronamaatregelenChina