Slechter dan verwacht

Dreun voor economie van onze buurlanden: Duitsland min 10 procent

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Getty Images.Dreun voor economie van onze buurlanden: Duitsland min 10 procent
RTL

De economie in onze buurlanden België en Duitsland kreeg in het tweede kwartaal van 2020 een harde dreun door de coronacrisis. In Duitsland gaat het volgens het federale statistiekbureau om een krimp van 10.1 procent en in België om een krimp van 12.2 procent.

Het is de sterkste krimp voor Duitsland sinds het begin van de metingen in 1970. Het cijfer valt bovendien slechter uit dan verwacht, want economen hadden gerekend op een krimp van de grootste economie van Europa met 9 procent.

Maatregelen

Door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen werd bijvoorbeeld de Duitse auto-industrie hard geraakt, net als de investeringen, export en winkelverkopen. Om de crisis het hoofd te bieden is de Duitse overheid met omvangrijke steunpakketten voor de economie gekomen, terwijl ook maatregelen werden getroffen om massa-ontslagen te voorkomen. Berlijn rekent voor heel dit jaar op een krimp van de economie met 6,3 procent.

Om dat te halen, moet het in het derde en vierde kwartaal wel echt beter gaan. Ook in het eerste kwartaal, met alleen maart als coronamaand kromp de economie namelijk al met 2 procent. 

Werkloosheid stijgt harder dan ooit werd gemeten, vooral jongeren zijn de klos
Lees ook

Werkloosheid stijgt harder dan ooit werd gemeten, vooral jongeren zijn de klos

De Duitse economie kromp en de werkloosheid steeg.© RTL Z
De Duitse economie kromp en de werkloosheid steeg.

'Beter derde kwartaal'

Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland, denkt dat het dieptepunt van de crisis in Duitsland voorbij is."In het derde kwartaal is een scherpe opleving van de economie te zien," zo schrijft hij op zijn blog. 

"Het gaat om de diepste, maar ook om de kortste recessie ooit. Alle indicatoren sinds mei wijzen op een sterk herstel van de economische bedrijvigheid."

Groei

Mei en juni lieten al een duidelijke verbetering zien, zegt Brzeski tegen RTL Z. "Industriële productie, consumptie etcetera waren allen flink positief in mei. Google Mobility data, vertrouwensindicatoren, de activiteitenindex van de Bundesbank en een vrachtwagenindex laten allen groei zien."

Het slechtste kwartaal ooit zou kunnen worden gevolgd door het beste kwartaal ooit, meent Brzeski. "Omdat het tweede kwartaal vanwege de lockdown alleen maar twee maanden met activiteit had, krijg je in het derde kwartaal - met dan weer drie maanden activiteit - automatisch hoge groei."

De 'rebound' zal echter ongelijk zijn, verwacht hij. "De binnenlandse economie zou moeten profiteren van fiscale stimulansen in het algemeen en de btw-verlaging in het bijzonder, van bloeiende diensten en bouw, en van zomervakanties thuis in plaats van in het buitenland."

Werkloosheid

Tegelijkertijd zal het echter veel langer duren voordat de productiesector zich herstelt, 'gezien de verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens en de economische zwakte bij de belangrijkste handelspartners'. De werkloosheid in juli was hoog, maar het ging volgens de hoofdeconoom vooral om seizoenswerkloosheid, die niets met het coronavirus te maken had.

"Het ergste is voorbij. De komende weken kunnen een plezierrit worden. Maar de crisis heeft ook verrassingen in petto. Het wordt een lange rit."

Zuiderburen

Ook de Belgen kregen harde klappen, volgens een raming van het Instituut voor de Nationale Rekeningen en de Nationale Bank van België (NBB). Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 daalde het bruto binnenlands product (bbp) van België met 14,5 procent. Het cijfer kan nog iets veranderen, omdat nog niet alle gegevens uit juni binnen waren.

Van Nederland zijn over het tweede kwartaal nog geen cijfers bekend. In het eerste kwartaal kromp de economie met 1,5 procent, meldde het CBS eerder.

Nederlandse economie

Over het hele jaar zal de Nederlandse economie met 6,4 procent krimpen, schatte De Nederlandsche Bank (DNB) in juni. Dat is ongekend en ongeveer twee keer zo'n diepe recessie als tijdens de kredietcrisis. DNB schat in dat de economie al vanaf de tweede helft van dit jaar weer kan gaan groeien, omdat veel lockdownmaatregelen zijn versoepeld.

De werkloosheid stijgt dit jaar naar verwachting naar 4,6 procent, dat was voor de crisis 2,9 procent. Maar de meeste mensen zullen pas volgend jaar hun baan verliezen door de crisis, voorspelt DNB. Zo lopen de steunprogramma's van de overheid tot oktober 2020.

Werkloosheid Eurozone

Cijfers over de Nederlandse werkloosheid in juni zijn er nog niet. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat steeg de werkloosheid in de eurozone echter wel. 

Ten opzichte van mei kwamen er in de eurozone naar schatting 203.000 werklozen bij, tot een totaal van bijna 12,7 miljoen. Ook in de hele Europese Unie steeg de werkloosheid in juni, naar 7,1 procent tegenover 7 procent in mei.

Lees meer over
EconomieWerkloosheidEuropese UnieCoronavirusDuitslandBelgië