Nog een maand

Veel vragen, weinig antwoorden in brexitgesprek met Kaag en Keijzer

Door RTL Z··Aangepast:
© YouTubeVeel vragen, weinig antwoorden in brexitgesprek met Kaag en Keijzer
RTL

Over iets meer dan een maand wordt handelen met het Verenigd Koninkrijk drastisch anders. Bereid je dus voor, waarschuwen Sigrid Kaag en Mona Keijzer nog maar eens in een online vragensessie waarin zij vooral doorverwezen naar sites waar informatie te vinden is. En op sommige vragen moesten ook zij het antwoord helemaal schuldig blijven.

Dat is ook logisch, want het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onderhandelen nog over drie belangrijke dossiers. Het gaat om regels over staatssteun, wie waar mag vissen en hoe het toezicht geregeld gaat worden op het naleven van de regels uit de nieuwe handelsdeal. 

Zolang er over deze struikelblokken geen afspraken zijn, is er geen handelsdeal tussen het VK en de EU vanaf 1 januari. In dat geval gelden de regels van wereldhandelsorganisatie WTO.

Spanning te snijden: komt er op de valreep nog een brexitdeal?
Lees ook

Spanning te snijden: komt er op de valreep nog een brexitdeal?

Er gaat sowieso dus wel iets veranderen, dat staat als een paal boven water. En dat heeft gevolgen 'tot in de kleinste details', benadrukken minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking (D66) en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken (CDA) tijdens een speciale vraag- en antwoordsessie op Facebook en YouTube.

Minister Kaag en staatssecretaris Keijzer beantwoorden Brexit-vragen

De brexit komt volgens Kaag en Keijzer neer op het 'unscramblen van scrambled eggs', en zeker zolang er nog onderhandeld wordt is duidelijkheid geven moeilijk. 

Weinig interesse

Veel ondernemers zijn nog niet klaar voor brexit, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het aantal bedrijven dat op de hoogte is van de huidige stand van zaken is zelfs enorm gedaald ten opzichte van vorig jaar. Van de bedrijven met een directe handelsrelatie met het VK, heeft ongeveer een derde zich grondig voorbereid op brexit. 

Van bedrijven die een indirecte handelsrelatie hebben, heeft slechts een kwart voorbereidingen getroffen, blijkt uit de peiling. Opmerkelijk is dat ondervraagden zeggen minder behoefte te hebben aan informatie dan eerder. Dat is ook terug te zien in de interesse voor de livestream, die volgens Facebook zo'n 2000 keer bekeken is en op YouTube nog geen 200 keer.

Ergens anders handelen?

In de drie kwartier durende sessie komen de meest uiteenlopende thema's aan bod, met lang niet altijd even duidelijke antwoorden. Ondernemers willen weten of hun merken die in de EU geregistreerd zijn ook gelden in het VK, hoe de Britse grenscontroles in zijn werk gaan en of het niet beter is om ergens anders handel te gaan drijven. 

"Dat is een gewetensvraag, waar je van mij het antwoord niet op gaat krijgen", reageert Keijzer op de laatste vraag. "Maar ik kan me voorstellen dat je om je heen gaat kijken."

Op de werking van de Britse grenscontroles hadden Kaag en Keijzer geen helder antwoord. "De grens heeft twee kanten, we hebben helaas totaal nog geen zicht op wat de Britten hebben klaargestoomd." 

Www.brexitloket.nl

En ook ondernemers met vragen over merkenrecht of privacygevoelige informatie kregen als advies hun eigen juridisch adviseur te raadplegen of te kijken op de overheidssite brexitloket.nl.

Dat was dan ook de rode draad in het gesprek: het noemen van sites van instanties waar ondernemers met hun specifieke vragen terechtkunnen, zoals de websites van de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, de Autoriteit Persoonsgegevens of de Europese Unie. Op deze sites vinden ondernemers informatie over zaken zoals EORI- en VAT-nummers, die nodig zijn om over de grens zaken te doen.

"Ik begrijp dat iedereen zo langzamerhand horendol wordt van alle verwijzingen naar de websties en de suggesties van nog meer informatie", geeft ook Kaag op een gegeven moment toe.

Toch is dat volgens haar het doel van de sessie: ondernemers bewust maken van de complexe situatie zodat ze gaan nadenken hoe het voor hen zit en wat voor werk er nog gedaan moet worden. 

'Verdiep je even'

"Wat hiervoor zonder nadenken vanzelf ging, heeft nu extra stappen nodig", vult Keijzer aan. "Kijk dus goed naar je contracten en verdiep je even, dan kun je je hierop aanpassen of elders gaan leveren."

Op vragen waar nog geen duidelijk antwoord op kwam, komen de twee bewindspersonen nog terug via de websites, belooft Kaag. En aan ondernemers die ergens anders handel willen drijven, belooft ze hulp via het opzetten van handelsmissies of financiering. Maar het belangrijkste is dat ondernemers zich gaan verdiepen in wat hen te wachten staat, herhaalt Kaag nog maar eens. "Ons doel is dat u brexit-fit wordt."

Lees meer over
Mona KeijzerSigrid KaagMinisterie van Buitenlandse ZakenMinisterie van Economische Zaken en KlimaatBrexitHandel