Dicht op Tweede Kerstdag

Zorgen bij FNV: sluit winkels met kerst, drukte is nog niet voorbij

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPZorgen bij FNV: sluit winkels met kerst, drukte is nog niet voorbij
RTL

De beelden van drukke winkelstraten door Black Friday zijn nog maar een voorproefje van de drukte rond de kerst, vreest de FNV. De vakbond roept de autoriteiten op om winkels te verplichten om hun deuren met kerst gesloten te houden. 

In de afgelopen dagen hebben zich tientallen medewerkers van winkels bij de vakbond gemeld met klachten over onveilige situaties vanwege de grote mensenmassa's in de winkelstraten. Als winkelmedewerkers shoppers aanspreken op hun gedrag, leidt dat ook steeds vaker tot agressie, klagen de FNV-leden. 

Kabinet ontkent verzoek burgemeesters om Black Friday te verbieden
Lees ook

Kabinet ontkent verzoek burgemeesters om Black Friday te verbieden

En dus moet er wat gebeuren, want de komende weken zal het anders nog onverantwoord druk zijn in winkels, vrezen de vakbondsleden. Dat komt ook omdat er nog volop gestunt wordt met aanbiedingen om maar juist zo veel mogelijk klanten te lokken, constateert FNV. 

Waarom bent u hier? Deze vraag kregen deze mensen dit weekend voorgelegd.

Gezondheid voorop

De vakbond roept burgemeesters die voorzitter zijn van de 25 veiligheidsregio's daarom op om hard in te grijpen. "Doe de winkels maar gewoon dicht. In de buurlanden vieren ze kerst gewoon thuis, maar hier lopen de winkels voorop met altijd open zijn", vertelt Linda Vermeulen van FNV Handel. "We hebben politici nodig die winkelketens durven aanpakken en zeggen: 'Joh, het gaat over gezondheid nu, niet over omzet'."

De vakbond heeft acht adviezen voor de veiligheidsregio's om grote drukte te voorkomen, zoals een strenger deurbeleid, beveiligers die zorgen dat er niet te veel mensen in de straten zijn en een oproep om minder reclame te maken. 

Sluiting winkels met kerst

Maar het belangrijkste is het sluiten van winkels. Grote winkelketens zouden tot na kerst bijvoorbeeld niet meer op zondag open mogen. Doordeweeks moeten winkels om 17.00 uur dicht als het aan FNV ligt, zodat medewerkers de tijd hebben om de voorraden bij te vullen zonder overuren te draaien.

En met kerst zijn de winkels sowieso dicht, als het aan FNV ligt. Dat geldt ook voor de supermarkten die juist plannen hadden om op kerstavond en eerste kerstdag open te gaan.

En het traditionele uitje naar de meubelboulevard op tweede kerstdag moet dit jaar ook sneuvelen, als het aan FNV ligt. "Laten we naast Black Friday niet ook nog eens Boxing Day overnemen als koop-festijn", aldus de vakbond. 

Overloop uit buurlanden

Dat laatste is volgens FNV extra van belang omdat in Duitsland en België de winkels gesloten zijn en dit mogelijk voor extra drukte zorgt bij Nederlandse winkels in de grensstreek. "Winkelpersoneel heeft de hele crisis gewerkt, laat hen met kerst gewoon thuis zijn", voegt Vermeulen nog toe. "Black Friday was de druppel die de emmer deed overlopen, dat kon gewoon echt niet."

Lees meer over
FNVWinkelenKerstmis