Spanning te snijden

Uren van de waarheid voor brexitdeal? Nog steeds onduidelijkheid troef

Door RTL Z··Aangepast:
© EPAUren van de waarheid voor brexitdeal? Nog steeds onduidelijkheid troef
RTL

De onderhandelingen over de brexitdeal zijn op het kookpunt aanbeland. De EU en het VK doen een uiterste poging om nog net op tijd een nieuw handelsakkoord te sluiten. Maar het gaat er chaotisch aan toe.

Vanaf 1 januari vervallen alle regels en afspraken zoals die golden toen het VK nog lid was van de EU. Als de partijen niet op tijd tot een nieuw akkoord komen, heeft dat grote gevolgen.

Handel wordt bijvoorbeeld duurder en lastiger, omdat er importheffingen worden ingesteld over en weer. Bovendien zijn er veel meer controles nodig, wat vermoedelijk tot lange rijen aan de grens gaat zorgen.

Ook voor de luchtvaart, klimaatbeleid, samenwerking op het gebied van veiligheid, visserij en tal van andere thema's kan de impact groot zijn.

Brexit-onderhandelingen weer stilgelegd, Johnson en Von der Leyen nu aan zet
Lees ook

Brexit-onderhandelingen weer stilgelegd, Johnson en Von der Leyen nu aan zet

De belangen zijn dus groot, maar de verschillen ook. De onderhandelingen zitten al maanden vast op drie thema's. Visserijrechten, gelijke regels voor bedrijven en de manier waarop eventuele geschillen worden beslecht.

Vooral op de laatste twee punten lijkt het nu te blijven haken. De EU hamert erop dat Britse bedrijven aan vergelijkbare standaarden moeten voldoen (op het gebied van milieueisen, werknemersbescherming en staatssteun) als bedrijven uit de EU, in ruil voor vergaande toegang tot de Europese markt. Als de eisen voor Britse bedrijven losser zouden zijn, hebben zij een oneerlijk voordeel, is het idee.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook kunnen de EU en het VK het maar niet eens worden over hoe zij handelsconflicten, als die zich voor zouden doen, gaan oplossen. Volgens insiders is visserij inmiddels niet meer het grootste struikelblok, en lijkt daarvoor een oplossing in zicht. Maar ook dat blijkt nog geen gelopen race.

Doorbraak of niets bereikt?

Juist op dat front ontstond gisteravond namelijk een rel. Meerdere media berichtten dat er een deal zou zijn over hoeveel vissers uit EU-landen nog uit Britse wateren mogen vissen straks. Maar de Britten reageerden daarop als door een wesp gestoken. "Er is geen doorbraak geweest op het gebied van visserij. Er is niets nieuws bereikt op dit gebied", liet een Britse overheidsbron weten.

Vanochtend heeft EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier de EU-ambassadeurs bijgepraat over de stand van zaken. De rest van de dag zal er weer koortsachtig onderhandeld worden en ook premier Boris Johnson en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bellen later vandaag nog.

De druk op de onderhandelingen wordt nog verder vergroot door de behandeling van een zeer controversiële wet in het Lagerhuis deze week. De Internal Market Bill heeft als doel om ervoor te zorgen dat handel binnen het Verenigd Koninkrijk zonder problemen verloopt na de brexit, maar kent ook een clausule die de afspraken die de EU en het VK vorig jaar maakten over de Noord-Ierse grens onderuit haalt.

Dat is funest voor het vertrouwen van de EU in het VK als onderhandelingspartner. De verwachting is dat de Britse regering de gewraakte wetsartikelen laat vallen als er een deal komt, maar tot die tijd maakt de dreiging van die wet het behalen van een deal alleen maar moeilijker.

Lees meer over
Boris JohnsonUrsula von der LeyenEuropese CommissieEuropese UnieBrexitHandelEuropese UnieZ link in bio