Krapte op de arbeidsmarkt

Personeelscrisis groot bij kinderopvang: 'Zijn in een enorme storm beland'

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Getty ImagesPersoneelscrisis groot bij kinderopvang: 'Zijn in een enorme storm beland'
RTL

De personeelskrapte treft de kinderdagopvangcentra hard. Verschillende centra hebben een klantenstop. Ook worden groepen naar huis gestuurd als personeel ziek is of niet kan werken door een verplichte quarantaine. Sommige centra bieden al bonussen aan personeel. "We doen er alles aan om nieuwe pedagogisch medewerkers te vinden, maar vissen allemaal in dezelfde vijver."

"We zijn in een enorme storm beland, wat betreft de krapte op de arbeidsmarkt en we raken er langzaam van doordrongen dat we hier ook heel 2022 nog mee te maken krijgen." De Kleine Wereld, met veertien kinderdagverblijven (kdv's) in Amsterdam, stuurde gisteren een brief van drie kantjes naar de ouders en verzorgers.

De boodschap: sluiting van groepen kan niet voorkomen worden. "De afgelopen periode hebben we ook over moeten gaan op sluiting en dat zal helaas niet de laatste keer zijn."

Lege poule

Ook Hero kindercentra, met 20 kdv's een grote speler in de Randstad, kampt met dit probleem. "Er is een enorm tekort aan personeel", legt woordvoerder Astrid Bogerman uit.

"We hebben normaliter een poule met pedagogische medewerkers die we in kunnen zetten bij ziekte. De mensen uit die poule zijn doorgestroomd naar vaste contracten. Maar de poule kan niet meer worden aangevuld, er zijn geen mensen met de juiste opleiding meer."

Geen invaldocent meer te vinden: 'Bij minste of geringste klassen naar huis'
Lees ook

Geen invaldocent meer te vinden: 'Bij minste of geringste klassen naar huis'

Kind-leiderratio

Groepen groter maken kan niet door de leider-kindratio. Zo moet je op negen baby's drie medewerkers hebben en op 16 peuters twee medewerkers. "We hebben nu, los van ziekte, ook veel quarantainegevallen. Noodgedwongen moeten we daardoor locaties voor een dag sluiten."

Hero doet haar uiterste best om nieuwe mensen te vinden. Zo heeft het een samenwerkingsverband met opleidingen, probeert het stagiaires binnen te houden en krijgen medewerkers die een collega weten te vinden een bonus in de vorm van een fashioncheque.

Bogerman: "De hele trukendoos is opengezet. En we vinden ook wel nieuwe medewerkers, maar het is dweilen met de kraan open. Ook door de grote vraag naar opvang."

Bij de Kleine Wereld verschuiven ze soms kinderen naar een andere groep. Een baby in groep A minder, kan betekenen dat er een medewerker minder nodig is. Bij Hero willen ze dit niet doen. "Je wilt zoveel mogelijk vaste gezichten inzetten. Het is echt een dagelijkse puzzel. Je kunt zeker bij de dagopvang ook niet aan werkende ouders vragen of ze een kind thuis willen houden."

Managers op de werkvloer

Ook CompaNanny, dat met meer dan dertig vestigingen opvang biedt aan meer dan 5000 kinderen in Nederland, heeft ouders een brief gestuurd. "De afgelopen periode hebben wij veel van onze medewerkers gevraagd om de groepen draaiende te houden. Medewerkers hebben gaten opgevuld op andere locaties, het management heeft veel op de groep gestaan en we hebben gebruik moeten maken van zzp'ers."

In oktober moesten toch groepen gesloten worden. "We zijn ons er zeer bewust van dat dit een hele vervelende en ongewenste situatie voor de ouders en kinderen is, maar wel het realistische beeld van de huidige situatie die voorlopig nog zal aanhouden", aldus het bedrijf dat geen vragen van RTL Z wil beantwoorden.

Avondopvang eerder dicht

Het bedrijf heeft volgens de brief verschillende oplossingen gezocht. Zo is de avondopvang een uur eerder dicht, om de werkdruk voor het personeel te verlagen. En kinderen worden soms in een andere groep ingedeeld, vanwege de leider-kindratio. "We doen dit, omdat we in sommige gevallen een Nanny kunnen 'vrijspelen'", luidt de uitleg aan de ouders.

Om meer medewerkers te trekken is de reiskostenvergoeding verhoogd. Ook leidt het bedrijf via werken en leren zelf medewerkers op. Dat doen ze ook bij Hero.

De Kleine Wereld legt in een brief aan de ouders uit dat er inmiddels ook een crisisteam is gevormd om te zorgen dat zo min mogelijk groepen hoeven te sluiten. Medewerkers die een extra dienst werken, krijgen 125 procent van hun normale loon. Ook krijgen alle medewerkers een loyaliteitsbonus.

Hoe hoog die is, is onbekend. De Kleine Wereld wil geen vragen van RTL Z beantwoorden.

Lees meer over
KinderopvangKinderdagverblijfCoronacrisis in Nederland