Rek is eruit

Geen invaldocent meer te vinden: 'Bij minste of geringste klassen naar huis'

Door Jesse van Amerongen··Aangepast:
© ANPGeen invaldocent meer te vinden: 'Bij minste of geringste klassen naar huis'
RTL

Op bijna 90 procent van de scholen is geen invaller meer te vinden, blijkt uit een peiling van Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Scholen zien geen oplossingen meer en leerlingen zijn de dupe: de klas wordt vaak simpelweg naar huis gestuurd als de docent ziek is. Een zorgelijk beeld, met het griepseizoen voor de deur.

"Ik zie hier geen oplossing meer voor", zegt Caroline Szalata, directeur van basisschool De Doorkijk in Kerkrade. Zolang er niemand ziek is, draait de school gewoon door. Maar zodra een docent uitvalt is er een probleem: vervangers zijn er eigenlijk niet.

Szalata lost het soms op door onderwijsassistenten gedeeltelijk voor de groep te zetten. Maar zij mogen geen les geven, alleen de boel in de gaten houden. De andere optie is een klas naar huis sturen. "Het is zorgelijk. Ik heb deze week nog een groep thuis gehad omdat er geen leerkracht was."

Personeelscrisis groot bij kinderopvang: 'Zijn in een enorme storm beland'
Lees ook

Personeelscrisis groot bij kinderopvang: 'Zijn in een enorme storm beland'

De school in Kerkrade is helaas geen uitzondering: 90 procent van de scholen heeft geen invallers, en slechts 2 procent heeft voldoende invallers. Dat blijkt uit een peiling onder 500 schooldirecteuren, uitgevoerd door AVS. Er was al een tekort aan invallers voor corona en dat is alleen maar erger geworden.

Tel daarbij op dat veel scholen geld hebben gekregen om de corona-achterstanden weg te werken en dat regelmatig gebruiken door invallers op de school aan te nemen. Normaal gesproken hebben scholen een pool met flexibele krachten die op verschillende scholen werken. Door het aannemen van die docenten op scholen, wordt de pool op veel plekken leeggetrokken. 

Rek is eruit

Voor 80 procent van de scholen is de oplossing om klassen naar huis te sturen, 50 procent verdeelt leerlingen over klassen en nog eens 18 procent denkt aan een vierdaagse schoolweek. Andere oplossingen zijn directeuren of onderwijsassistenten voor de klas zetten, docenten extra inroosteren, gepensioneerden of stagiaires inzetten of afstandsonderwijs. En dan nog is het regelmatig onvoldoende.

Allemaal verre van ideale oplossingen, die gevolgen hebben voor de kwaliteit van onderwijs. AVS ziet het dan ook somber in. De vereniging ziet dat 'de rek eruit is' en dat de problemen uiteindelijk op het bordje van de leerlingen komen.

Roulatiesysteem

Inmiddels werkt Szalata op haar school in Kerkrade zelfs met een roulatiesysteem om de pijn te verdelen. Aan alle ouders geeft ze door wanneer een klas mogelijk naar huis gestuurd kan worden.

"Stel, een leerkracht van groep 3 is ziek, dan gaat die dag groep 3 niet naar huis, maar de klas die in het rooster staat. Dan kan het dat bijvoorbeeld groep 8 naar huis gaat en de leerkracht van die klas aan groep 3 gaat lesgeven. Zo bereik je dat elke groep eens in de zoveel tijd aan de beurt is."

Een oplossing? Die ziet ze eigenlijk niet. "Mensen zijn er niet en dat is eigenlijk overal in Nederland zo", zegt Szalata. "Je ziet wel zij-instroomtrajecten of mensen die de pabo versneld doen, maar dat lost het probleem nu niet op."

Lees meer over
BasisonderwijsMiddelbare school