Leveringen op het spel

Gasprijs spuit weer omhoog door spanningen grens Oekraïne

Door RTL Z··Aangepast:
© APGasprijs spuit weer omhoog door spanningen grens Oekraïne
RTL

De gascrisis in Europa is nog niet afgewend. De vrees voor een Russische invasie in Oekraïne zorgt voor een enorme prijsstijging op de gasmarkt.

Vandaag kost een megawattuur gas zo'n 119 euro op de Nederlandse groothandelsmarkt, waar energieleveranciers hun gas inkopen. Dat is ongeveer even hoog als tijdens de piek in oktober.

Gasprijs door het dak – maar de kraan in Groningen blijft vrijwel dicht
Lees ook

Gasprijs door het dak – maar de kraan in Groningen blijft vrijwel dicht

Toen stegen de gasprijzen tot recordhoogte door een combinatie van factoren. De belangrijkste zijn dat de gasvoorraden in Europa dit jaar historisch klein zijn en de vraag naar gas enorm hoog is doordat de economie in veel landen weer hard draait. Bij een strenge winter dreigt daarom een tekort, wat de prijs tot omhoog stuwt.

De grootste paniek leek te zijn gaan liggen en de prijzen daalden aanzienlijk vanaf half oktober. Maar inmiddels is het dus weer alle hens aan dek.

Vrees voor conflict

De Russische troepenopbouw aan de grens van Oekraïne zorgt voor veel nervositeit. Als er echt een conflict uitbreekt kan dat ook grote gevolgen hebben voor de gasvoorziening in Europa. Een belangrijke gaspijplijn vanuit Rusland naar de EU loopt namelijk dwars door Oekraïne. Als die leveringen stil komen te liggen, is de kans op een tekort in Europa nog veel groter.

Daar komt bovenop dat Duitsland onlangs dreigde de belangrijke gaspijplijn Nord Stream 2, die nog niet in gebruik is, in te zetten om Rusland te straffen als dat land Oekraïne binnenvalt. Sowieso maken handelaren zich al langer zorgen dat de pijplijn door de Oostzee deze winter niet meer in bedrijf wordt genomen, vanwege het nog ontbreken van een vergunning.

De stijgende gasprijzen hebben dit jaar grote gevolgen voor bedrijven en huishoudens. In Nederland zijn al meerdere kleine energieleveranciers op de fles gegaan omdat ze simpelweg de inkoop van het gas niet meer konden betalen.

Huishoudens de klos

Voor de meeste huishoudens stijgt de energierekening de komende tijd ook hard. De hogere inkoopprijzen rekenen de energieleveranciers namelijk door aan hun klanten. Iedereen met een variabel contract, waarbij de tarieven minstens een keer per jaar worden bijgesteld, en iedereen met een contract dat vernieuwd moet worden, gaat daardoor fors meer betalen.

Het kabinet besloot daarom eerder al om alle huishoudens deels te compenseren voor de hogere energierekening.