Rusland draait aan gasknoppen

Gazprom sluit Italië verder af van Russisch gas

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPGazprom sluit Italië verder af van Russisch gas
RTL

De Russische gasproducent Gazprom gaat de gasleveringen aan Italië met ongeveer een derde verminderen. Dat meldt het Italiaanse energieconcern Eni in een korte verklaring. In juni werden de Russische gasleveringen aan Italië al gehalveerd.

Het verder afknijpen van de Russische gastoevoer komt op het moment dat Italië worstelt met droogte en een hittegolf. Het land heeft het Russisch gas ook hard nodig om de voorraden voor de winter te vullen. De gasreserves van het land zijn voor zo'n 60 procent gevuld en de regering heeft maatregelen genomen om het proces te versnellen.

Gazprom is een belangrijke leverancier voor Eni. Het Russische bedrijf heeft aangekondigd dat het Eni nu ongeveer 21 miljoen kubieke meter aardgas per dag gaat leveren. In de afgelopen dagen werd gemiddeld nog ongeveer 32 miljoen kubieke meter per dag geleverd.

Onderhoud

Vandaag gaat ook de gaspijplijn Nord Stream 1, die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee, tien dagen dicht vanwege jaarlijks onderhoud. De gasstroom is om 06.00 uur gestopt en zal in de vroege ochtend van 21 juli weer op gang komen.

Er wordt echter gevreesd dat Moskou na afloop van het onderhoud helemaal stopt met de gasleveringen aan Duitsland als vergelding voor de westerse sancties vanwege de invasie van Oekraïne.

Draait Poetin de gaskraan blijvend dicht? Zes vragen
Lees ook

Draait Poetin de gaskraan blijvend dicht? Zes vragen

Een volledige Russische leveringsstop aan Duitsland zou volgens economen kunnen leiden tot een forse krimp van de grootste economie van Europa. Ook Italië zal in een recessie belanden als Moskou de gaskraan naar het land volledig dichtdraait, waarschuwde de Italiaanse centralebankpresident Ignazio Visco afgelopen week.

Eerdere sancties

Gazprom sloot in april Polen en Bulgarije al af van het Russische gas. Als reden voor het besluit werd de weigering van de twee landen om in roebels voor de leveringen te betalen, genoemd. Volgens de Poolse regering waren de gasreserves voldoende gevuld om voorlopig nog mee vooruit te kunnen.

Dat er in roebels betaald moet worden, komt uit de koker van Poetin. Daarmee hoopt Rusland de vraag naar de eigen munt te vergroten, waardoor de roebel meer waard wordt.

Nederland

Ook Nederland had last van de nieuwe regels. Groothandelaar GasTerra weigerde in roebels te betalen, dus werd de gaslevering door Gazprom stilgelegd. 2 miljard kuub gas wordt niet geleverd. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van wat er jaarlijks aan gas in Nederland verbruikt wordt.

Het Nederlandse bedrijf stelde er geen last van te hebben omdat al elders gas is ingekocht, maar wie die leveranciers zijn is niet bekend. Vermoedelijk komt het uit Noorwegen of gaat het om vloeibaar gas (LNG). 

Duitsland

Vanuit Moskou klonk direct de roep om meer landen van het Russische gas af te sluiten. Dat deed Gazprom in juni. De hoeveelheid gas die Duitsland via de Nord Stream-pijplijn kreeg werd met 60 procent gereduceerd en ook de Italianen kregen toen al tweederde minder dan was afgesproken. De gasprijs schoot daardoor omhoog.

Ook de Oostenrijkse en Franse gasleveranciers OMV en Engie zeiden minder gas te hebben gekregen van de Russen dan werd beloofd. Gazprom stelde dat geen sprake was van een politieke keuze. De leveringen via Nord Stream zouden beperkt zijn vanwege onderhoud aan onderdelen en wegens sancties. 

Lees meer over
Nord StreamGasleveringGasEnergieEnergiecrisis