Voor Oekraïne en vluchtelingen

Brussel wil 66 miljard extra van EU-landen voor begroting

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoBrussel wil 66 miljard extra van EU-landen voor begroting
RTL

De Europese Commissie wil dat de 27 lidstaten van de Europese Unie 66 miljard euro meer bijdragen aan de lopende meerjarenbegroting tot en met 2027. Dat is volgens voorzitter Ursula von der Leyen vooral nodig om Oekraïne de komende jaren financieel te kunnen blijven steunen.

Daarvoor wil ze een fonds van 50 miljard euro opzetten. Maar ook wil ze meer besteden aan migratie- en vluchtelingenbeleid, en miljarden aan subsidies steken in industrieën en technologieën.

Onvoorziene gevolgen

Volgens Von der Leyen is het dagelijks EU-bestuur zich ervan bewust dat niet alleen de commissie wordt geconfronteerd met inflatie en hogere rentebetalingen, maar ook de lidstaten. De commissie heeft haar prioriteiten bijgesteld, zei ze in Brussel, en van elke mogelijkheid om flexibel te zijn gebruikgemaakt. Het extra geld is nodig voor de periode 2024 tot en met 2027.

Toen de EU-landen onderhandelden over de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 was de Russische invasie in Oekraïne en de gevolgen daarvan onvoorzien, benadrukte Von der Leyen.

Von der Leyen: Marshallplan nodig voor wederopbouw Oekraïne
Lees ook

Von der Leyen: Marshallplan nodig voor wederopbouw Oekraïne

Het is nog maar de vraag of de lidstaten de beoogde miljarden willen ophoesten. Veel van hen moeten zelf al de broekriem aanhalen en hebben geen zin om meer geld beschikbaar te stellen voor andere doelen dan de ondersteuning van Oekraïne.

Om de meerjarenbegroting aan te passen, moeten alle lidstaten akkoord gaan. Vooral landen die netto bijdragers zijn aan de Europese schatkist zien liever dat de commissie op andere gebieden gaat bezuinigen, schrijft Politico.

"Dit is niet het moment om lidstaten om een hogere bijdrage te vragen", zei de Duitse minister van Financiën Christian Lindner afgelopen vrijdag. Ook zijn Nederlandse ambtgenoot Sigrid Kaag zet daar haar vraagtekens bij.

Op zichzelf bezien zijn de uitgaven waar Von der Leyen extra geld voor vraagt verstandig, zegt Kaag in gesprek met RTL Z. "Maar dat wil niet zeggen dat je geen verstandig begrotingsproces moet volgen. Dat dragen wij uit als Nederlandse overheid en dat verwachten we ook van de commissie." Kaag hoopt de commissie erin mee te krijgen dat er niet alleen extra geld bij moet komen, maar er ook wordt bezuinigd. 

Hoe een eventuele Nederlandse bijdrage aan die miljarden gefinancierd moet worden, wil ze eerst intern overwegen. Oekraïne is wat haar betreft een uitzondering. "Oekraïne is van een andere orde denk ik, omdat het een oorlog is, omdat wij gecommitteerd zijn", aldus Kaag. "Bijna alle lidstaten zijn natuurlijk hier eendrachtig over."

Kijk hieronder het gehele gesprek met de minister van Financiën terug:

Lees meer over
Ursula von der LeyenSigrid KaagEuropese CommissieOverheidsfinanciën