Bedrijven

ING overweegt negatieve spaarrente en extra kosten voor online bankieren

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPING overweegt negatieve spaarrente en extra kosten voor online bankieren
RTL

ING-topman Ralph Hamers overweegt een negatieve rente op spaargeld in te voeren of extra kosten in rekening te brengen voor het regelen van bankzaken. Volgens ceo Ralph Hamers is die afweging noodzakelijk omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente waarschijnlijk wil verlagen.

In een analistencall na de presentatie van de kwartaalcijfers vanochtend uitte Hamers zijn ongenoegen over het beleid van de ECB. Die hintte vorige week op een verdere verlaging van de rente die banken betalen om geld te lenen bij de centrale bank. Die rente staat nu al op nul en zou dus negatief kunnen worden.

Hamers sluit niet uit dat consumenten als gevolg van zo'n rentewijziging van de ECB zelf ook negatieve rente moeten gaan betalen over hun spaargeld. "De vraag is: ga je negatieve rente rekenen op spaargeld of zijn er andere manieren om te compenseren", aldus Hamers.

Voorzichtig mee omgaan

De bank zal niet zomaar besluiten een negatieve rente op spaargeld in te voeren. "Dit is onbekend territorium, we moeten bedachtzaam zijn op de rol die wij hebben, voor de stabiliteit, onze klanten en de belofte die wij hen hebben gedaan", zegt Hamers.

Een andere optie om inkomsten te genereren zonder geld te hoeven vragen voor het sparen van geld bij de bank, is het invoeren van een extra vergoeding voor het regelen van bankzaken.

De bank ziet daar wel mogelijkheden, vooral bij digitaal bankieren, blijkt uit de conference call. Daar worden namelijk nog nauwelijks kosten voor in rekening gebracht.

Op dit moment test de bank verschillende methoden in verschillende landen om te zien wat klanten accepteren en wat niet. 

ING-klanten woedend na rente-uitspraken topman Hamers
Lees ook

ING-klanten woedend na rente-uitspraken topman Hamers

Renteverlaging ECB

Het grote thema in het gesprek met analisten was de renteverlaging van de ECB. Hamers ziet daar helemaal niets in, zei hij. 

"Als je nu van beleid verandert, op het moment dat de economische groei vertraagd is door geopolitieke onzekerheden, heb je geen idee of dit in vruchtbare aarde landt", aldus Hamers.

"We moeten weg van het beleid waar nu op wordt voorgesorteerd", zegt Hamers. Met de onzekere uitkomst van brexit en de handelsoorlog tussen China en de VS, is een renteverlaging een slecht plan vindt Hamers. 

'ECB kan doel voorbij'

Een plan bovendien dat zijn doel voorbij schiet, want er is geen tekort aan financiering voor bedrijven, zegt hij. "Geen enkele leenaanvraag in Europa blijft onbeantwoord." 

Een nadeel van een renteverlaging van de ECB is dat consumenten angstig worden en waarschijnlijk minder zullen uitgeven, zegt Hamers. Als consumenten minder uitgeven is dat meestal niet goed voor de economie.  

Betalen om geld te stallen

De lage rente zorgt al tijden voor hoofdbrekens bij de bank. Geld verdienen met zo'n lage rente is lastig, en de bank moet zelf geld betalen om een deel van haar geld bij de ECB te stallen.

Van de 52 miljard euro die de bank 's nachts parkeert bij centrale banken, staat het overgrote deel in Frankfurt bij de ECB. Daar betaalt de bank 0,4 procent rente over, vertelt een woordvoerder. 

Negatieve rente voor grote klanten

Om winst te kunnen blijven maken, keert de bank nauwelijks rente uit aan klanten. Sterker nog: aan grote zakelijke klanten en klanten die in een andere valuta bij ING bankieren, rekent in bepaalde gevallen al negatieve rente. Dat is al enige tijd zo, vertelt Hamers.

Wat het minimale bedrag is dat klanten op hun rekening moeten hebben als de bank hen negatieve rente laat betalen, kan de woordvoerder niet zeggen, omdat het 'maatwerk' is. 

ING is niet de enige, de Zwitserse zakenbank UBS heeft ook plannen om rijke klanten te laten betalen om hun spaargeld bij de bank op een rekening te zetten. Het gaat om klanten die meer dan 2 miljoen Zwitserse francs op hun rekening hebben, 1,8 miljoen euro, schrijft de Financial Times

Lees meer over
Ralph HamersMario DraghiING BankECBZ link in bioRenteSpaarrente