Bedrijven

Bouw smeekt kabinet om tijdelijke aanpassing stikstofnormen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPBouw smeekt kabinet om tijdelijke aanpassing stikstofnormen
RTL

De bouw dreigt piepend en krakend tot stilstand te komen als er niet snel een tijdelijke maatregel komt om 'de stikstofcrisis' op te lossen, schrijven brancheverenigingen van bouwers, projectontwikkelaars, woningcorporaties, institutionele beleggers en huurders in een brief aan het kabinet.

Volgens de briefschrijvers ligt de vergunningverlening bij gemeenten en provincies zo goed als stil, door de strenge stikstofregels. Ze waarschuwen dat dit op korte termijn al kan leiden tot massaontslagen in de bouw, maar ook tot ontwrichting van de woningmarkt, waardoor woningzoekenden geen zicht meer zullen hebben op een geschikt huis.

De organisaties stellen een tijdelijke maatregel voor om het tij te keren. Daarmee zou 90 tot 95 procent van de bouwprojecten weer opgestart kunnen worden, verwacht directeur Jan Fokkema van de Neprom, de branchevereniging van projectontwikkelaars.

In een aparte brief aan de Tweede Kamer vragen ook werkgeversvoormannen Hans de Boer (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) de politiek om een tijdelijke maatregel.

'Stikstofuitspraak kan 70.000 banen in de bouw kosten'
Lees ook

'Stikstofuitspraak kan 70.000 banen in de bouw kosten'

Zakje Pokon van 4 gram

Sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State van 29 mei mag er niet meer zomaar gebouwd worden in de buurt van één van de 118 Natura 2000-gebieden. Elk project dat meer dan 0,00 mol stikstof per hectare per jaar uitstoot, heeft een vergunning nodig. Die worden nauwelijks nog verstrekt door gemeenten en provincies.

De brancheverenigingen pleiten daarom voor een drempelwaarde van 0,05 mol stikstof – vergelijkbaar met een zakje Pokon van 4 gram – per hectare per jaar. Alle bouwprojecten die onder die grens blijven, zouden dan kunnen doorgaan zonder vergunning.

Ingenieursbureau Sweco berekende voor de organisaties dat het grootste deel van de woningbouwprojecten in Nederland onder die grens blijft. Zulke kleine hoeveelheden hebben bovendien geen meetbaar effect op de nabijgelegen Natura 2000-gebieden, concludeert Sweco.

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ook voor een drempelwaarde, maar dan van 1 mol per hectare per jaar, vergelijkbaar met een eerder verzoek van landbouworganisatie LTO Nederland.

Voorlopig geen definitieve maatregel

Het kabinet overweegt een drempelwaarde in te voeren, zei minister Carola Schouten van Landbouw eerder deze maand. Maar voordat die wordt ingevoerd wil het kabinet eerst advies van de Raad van State over hoe zo'n drempelwaarde kan worden gebruikt.

De bouworganisaties vrezen dat het zeker tot begin 2020 zal duren voordat de definitieve drempelwaarde van kracht is. Dat duurt te lang en dus is een tijdelijke maatregel nodig, vinden ze: "De vergunningprocedures liggen nu bijna vijf maanden nagenoeg stil. De economische en maatschappelijke schade is niet te overzien als daar nog eens een half jaar bijkomt."

Ook VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken dat het veel tijd kost om te komen tot 'een nieuwe beleidsaanpak om natuurbescherming en economische ontwikkelingen met elkaar in balans te houden'. "In de tussentijd kunnen we bedrijven en woningzoekende burgers niet langer in de kou laten staan", schrijven De Boer en Vonhof.

Lees meer over
Hans de BoerCarola SchoutenVNO-NCWMKB-NederlandRaad van StateStikstofvervuilingBouw