Hudson's Bay Nederland vraagt uitstel van betaling aan

Hudson's Bay Nederland heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat heeft de winkelketen zojuist bekendgemaakt.
De keten van warenhuizen kan, vanwege een gerechtelijke uitspraak en voortvloeiende dwangsommen, de schuldeisers niet langer 'gelijkelijk behandelen', aldus het bedrijf. Er wordt gekeken of de winkels wel open kunnen blijven tot het einde van het jaar.
Wat het nu concreet betekent is dat er een bewindvoerder wordt aangesteld die verantwoordelijk wordt voor de betalingen. Hij of zij gaat bepalen welke rekeningen het eerst moeten worden voldaan. "Wat dat precies betekent voor betalingen weet Hudson's Bay ook nog niet", laat een woordvoerder van Hudson's Bay weten aan RTL Z.
De directie van Hudson's Bay Nederland wil, samen met de bewindvoerder, de al ingezette opheffingsuitverkoop doorzetten. Volgens het bedrijf blijft het sociaal plan dat in september werd afgesloten voor de 1400 medewerkers in Nederland onveranderd van kracht. "Er wordt niets aangepast aan de betalingsverplichting voor de medewerkers", aldus de woordvoerder.
Warenhuizen dicht
Het bedrijf maakte eerder al bekend dat de 15 warenhuizen uiterlijk 31 december 2019 de deuren zouden sluiten. Dat liet Hudson’s Bay Company in september weten.
Slechte resultaten
De keten die zo'n twee jaar geleden gelanceerd werd in Nederland draaide ronduit slecht. Naar verluidt werd er in ons land een verlies van 80 miljoen euro gedraaid.
Hudson's Bay wilde in Nederland in het gat springen dat werd achtergelaten door de V&D die een jaar eerder op de fles ging. Dit voorjaar opende de keten nog twee nieuwe filialen, in Utrecht en Amstelveen.
Jarenlange huurcontracten
Sinds de sluiting van de winkels werd aangekondigd rommelt het tussen het bedrijf en de eigenaren van de panden waar de winkels in zitten. Het bedrijf zit vast aan jarenlange huurcontracten, met looptijden tot wel twintig jaar. De eigenaren van die panden hebben bovendien flinke kosten gemaakt.
Toen het Canadese Hudson's Bay vijftien panden overnam van de failliete warenhuisketen V&D was de eis dat alle panden verbouwd werden. De pandeigenaren hebben hier miljoenen in gestopt. Daar tegenover werden langlopende huurcontracten gesteld, met huurgarantie. Er staan nog honderden miljoenen euro's van die garantie uit.
Topman Jeroen Lokerse van vastgoedonderneming Cushman & Wakefield gaat er nog steeds vanuit dat Hudson's Bay zich aan de gemaakte vastgoedafspraken houdt. Cushman treedt als adviseur op voor 'het grootste deel van de verhuurders' van Hudson's Bay. "Afspraken zijn afspraken, als je die maakt dan moet je je daar aan houden", zo benadrukt hij.