Brabantse bedrijven draaien gewoon door, ondanks extra ziekmeldingen

Van werknemers die noodgedwongen thuiszitten tot bedrijven die mogelijk moeten sluiten. Het dringende advies van de RIVM aan Brabanders om thuis te blijven als ze last hebben van koorts, verkoudheid of hoesten hebt, zal grote economische impact hebben in de regio.
Het RIVM adviseert sinds afgelopen vrijdag aan mensen in Noord-Brabant om niet naar school, werk of andere drukke openbare plekken te gaan, als ze deze gezondheidsklachten hebben.
Het is niet te voorspellen hoeveel Brabanders deze dagen gehoor geven aan de oproep van het RIVM om bij verkoudheidsklachten vooral thuis te blijven en thuis te gaan werken. Maar de gevolgen zullen merkbaar zijn.
Meer ziekmeldingen
Bij de Hema merken ze dat er meer ziekmeldingen zijn dan normaal. De winkelketen heeft sinds vrijdagavond nieuwe richtlijnen laten ingaan voor de ruim 40 winkels in Noord-Brabant. Die zijn in lijn met de adviezen van het RIVM.
"Als je ziek bent, moet je thuisblijven en niet toch naar je werk komen”, legt de woordvoerder uit. “We hebben daardoor meer ziekmeldingen dan normaal, maar gelukkig is het nog niet zo geweest dat we vestigingen hebben hoeven sluiten of met onderbezetting zitten."
Saamhorigheidsgevoel
De woordvoerder voegt toe dat er door het virus ook een 'gevoel van saamhorigheid' ontstaat. "We merken dat mensen goed op elkaar letten en aan elkaar vragen of het wel goed gaat. En ze springen extra voor elkaar bij als dat nodig is."
Ook Bol.com, dat een groot distributiecentrum in Waalwijk heeft, merkt weinig problemen ondanks meer ziekmeldingen. "Vooralsnog draait de boel gewoon door en merk je als consument nergens iets van."
Bezorging tot aan de deur
Bij de bezorgservice van Albert Heijn hebben ze aanpassingen gedaan om de veiligheid van bezorgers te waarborgen. "Wij brengen in Noord-Brabant in verband met de maatregelen die zijn genomen vanuit het RIVM uw boodschappen tot aan de voordeur", staat nu te lezen bovenaan de website van AH.
Bij Philips wordt later vandaag besproken hoe de nieuwe richtlijnen van het RIVM doorvertaald worden. Het bedrijf is daarnaast aan het kijken welke functies 'mission critical' zijn: voor die mensen moeten extra protocollen opgezet worden om te zorgen dat ze altijd door kunnen werken.
Strenge protocollen
"Wij maken levensreddende apparatuur, zoals CT-scans. Die draaien in sommige landen nu juist overuren vanwege het coronavirus", vertelt de woordvoerder. "De productie daarvan kan niet stilvallen, maar ook het onderhoud aan die apparaten moet gedaan worden. Ook in China en andere uitbraakgebieden."
Philips werkt daardoor aan een dubbele taak: enerzijds letten op de veiligheid van de eigen mensen, klanten en partners, anderzijds zorgen dat de scanners wereldwijd niet stil komen te liggen. In sommige landen werkt het personeel daarom in beschermende kleding en volgens strenge protocollen. " Dat hebben we in Nederland nog niet hoeven doorvoeren, maar we bereiden ons nu wel voor op die situatie."
ASML en DAF: thuiswerken voor kantoorpersoneel
Het Brabantse DAF Trucks en chipmachinemaker ASML zitten ook deels met werknemers in de productie die per definitie niet thuis kunnen werken.
Beide ondernemingen laten het personeel dat zich niet met de productie bezighoudt, thuiswerken als ze denken niet te kunnen komen werken op kantoor.
Werknemers van ASML die wél bezig zijn met de productie, en dus niet thuis kunnen werken, wordt gevraagd zich ziek te melden als zij griepachtige verschijnselen hebben, aldus een woordvoerster.
'Weinig ziekmeldingen'
Bij DAF waren er gisteren - vandaag wordt niet gewerkt - in de fabriek niet meer ziektemeldingen dan normaal. Voor morgen, als de productie weer wordt opgestart, heeft nog niemand zich ziek gemeld aldus de woordvoerder.
Van de ongeveer 6300 werknemers van DAF in Nederland werken er ongeveer 3000 in de productie, de rest is indirect personeel.
'Nog geen besmettingen'
Er zijn nog geen besmettingen onder de werknemers bij ASML in Nederland. Hoeveel werknemers verschijnselen hebben die kunnen wijzen op griep, zegt de woordvoerster niet te weten.
Wel zegt zij dat het aantal ziekmeldingen nog dusdanig is laag is, dat de productie er niet onder lijdt.