Bedrijven

DNB: economie in winterslaap door coronacrisis

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPDNB: economie in winterslaap door coronacrisis
RTL

De Nederlandse economie zal een harde klap krijgen van de coronacrisis, zegt Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank (DNB). Hoe zwaar de klap zal zijn, is afhankelijk van hoe lang de maatregelen om het virus onder controle te krijgen duren. 

Zoals het er nu uitziet, komen delen van de Nederlandse economie nu in een winterslaap terecht, zegt Knot. "Maar het wordt ook weer lente." 

Hoe diep de recessie zal zijn en hoe lang die zal duren, kan Knot niet zeggen. "Dat is tasten in het duister."

Krimp

Het is goed mogelijk dat de economie meer zal krimpen dan na de kredietcrisis in 2008, is Knot het eens met de scenario's die het Centraal Planbureau (CPB) gisteren bekendmaakte. In Nederland zullen mensen met tijdelijke arbeidscontracten extra hard geraakt worden, verwacht hij. 

CPB verwacht drama Nederlandse economie: krimp tussen 1,2 en 7,7 procent in 2020
Lees ook

CPB verwacht drama Nederlandse economie: krimp tussen 1,2 en 7,7 procent in 2020

China als graadmeter

Kijkend naar China, dat qua ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus enkele weken op Europa voor ligt, is de impact wel iets te voorspellen, vertelt Knot.

Consumenten geven daar 25 procent minder uit en de productie van de industrie daalde met 15 procent. De economie als geheel krimpt naar verwachting met 4 à 9 procent dit kwartaal in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

Bij al die verwachte rampspoed ziet DNB wel lichtpuntjes. Ten eerste gaat het niet om een economische of financiële crisis, maar een medische. Als het virus onder controle is, kan het herstel snel gaan, verwacht Knot. "Er is geen reden om aan te nemen dat het herstel net zo langzaam gaat als na de vorige crisis."

Minder streng voor banken

Om dat herstel mogelijk te maken, is van grootste belang dat bedrijven snel weer kunnen opstarten als de overheidsmaatregelen om het virus te bedwingen worden opgeheven.

Door soepel om te gaan met het aflossen van bijvoorbeeld leningen, moet de winterslaap waarin sommige bedrijfstakken noodgedwongen zitten zo pijnloos mogelijk verlopen, legt Knot uit. 

DNB geeft banken de mogelijkheid om dit te doen, door de strenge eisen aan wat zij aan kapitaal op hun balans moeten hebben staan, tijdelijk te verlagen. Het geld dat ze nu extra kunnen uitgeven, moet wel gebruikt worden om uit te lenen.

Het als dividend uitkeren aan aandeelhouders of gebruiken om eigen aandelen in te kopen, is nadrukkelijk niet de bedoeling aldus DNB. 

Hypotheekrente laag

Een ander effect van de coronacrisis is dat de rente voorlopig nog laag blijft. Dat was al de verwachting, maar door alle miljarden aan overheidssteun vanwege de coronacrisis zal het nog langer duren voor de rente zal stijgen. 

Dat heeft nadelen, voor pensioenfondsen bijvoorbeeld, maar voordelen voor wie een huis wil kopen, want de hypotheekrente blijft ook laag. Dalende huizenprijzen zijn volgens Knot voorlopig nog niet aan de orde. Eerst zal de krapte op de woningmarkt wat afnemen, verwacht hij. 

Lees meer over
DNBABN AMROING BankRabobankVolksbankECBHypotheekrenteRenteCovid-19CoronavirusEconomie