Lagere kosten

Een dag extra thuiswerken kan Nederland miljarden opleveren

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPEen dag extra thuiswerken kan Nederland miljarden opleveren
RTL

Minder huur, een lagere energierekening en flink minder geld kwijt zijn aan je dagelijkse rit naar kantoor. Eén dag in de week extra thuiswerken kan de Nederlandse samenleving miljarden besparen.

Door de coronacrisis is de verwachting dat (veel) thuiswerken voorlopig nog wel de norm gaat zijn. In Nederland zijn momenteel zo'n 9 miljoen mensen werkzaam. De helft van deze groep is in principe in staat om thuis te werken.

Als deze 4,5 miljoen mensen dat een dag extra gaan doen, ten opzichte van de situatie vóór de coronacrisis, levert dat een kostenbesparing op van 3,9 miljard euro, blijkt uit onderzoek van accountantskantoor PwC.

Fors lagere kosten en CO2-uitstoot

Van dat bedrag komt ruim 1,6 miljard euro ten goede aan werkgevers. Zij besparen vooral op de huur van kantoorruimte. Ook hoeven ze minder uit te geven aan gas, elektriciteit en catering. Voor werknemers levert het een besparing van 1,1 miljard euro op. Hun hogere energierekening thuis weegt daarbij niet op tegen de fors lagere kosten voor woon-werkverkeer.

Ook de samenleving profiteert, berekende PwC. Doordat er minder forenzen de weg op gaan, neemt de drukte op de wegen af. Minder verkeer zorgt voor minder files, wat weer zorgt voor minder ongelukken. Door het verminderde gebruik hoeft er ook minder geïnvesteerd te worden in de infrastructuur; wegdek is bijvoorbeeld minder snel aan vervanging toe.

De collectieve besparing komt daarmee ook op ongeveer 1,1 miljard euro uit. Verder vermindert de CO2-uitstoot met 606 kiloton als Nederlanders een dag vaker thuis gaan werken. Ter vergelijking: in 2018 stootte Nederland zo'n 161 megaton CO2 uit.

Thuiswerken is een blijvertje, ook als er een vaccin is
Lees ook

Thuiswerken is een blijvertje, ook als er een vaccin is

Flexibiliteit waarderen

Kanttekeningen aan meer thuiswerken zijn er – natuurlijk – ook, stelt PwC. Al zijn die negatieve effecten een stuk moeilijker in cijfers uit te drukken dan de voordelen.

Zo is het nog onduidelijk welke invloed thuiswerken heeft op verzuim. Enerzijds bestaat de kans dat het aantal ziekmeldingen stijgt door de lossere bedrijfscultuur die bij het vaker op afstand werken komt kijken. Anderzijds kan het verloop ook afnemen, omdat werknemers de flexibiliteit juist waarderen.

Grote bedrijven profiteren het meest

Hetzelfde geldt voor je productiviteit. Onderzoeken zijn niet eensgezind of thuiswerken voor een verhoging zorgt van je productiviteit of juist een verlaging (zeker als je veel moet samenwerken voor je werk).

Tot slot geldt dat de kostenbesparing door het thuiswerken niet gelijk is verdeeld, stellen de onderzoekers van PwC. Niet elke sector heeft evenveel mogelijkheden om werknemers thuis te laten werken. De grote bedrijven met een goede digitale infrastructuur die hun werknemers flexibel kunnen laten werken, profiteren het meest.

Lees meer over
PwCThuiswerken