Reorganisatie op komst

'Shell schrapt duizenden banen met het oog op energietransitie'

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty'Shell schrapt duizenden banen met het oog op energietransitie'
RTL

Energieconcern Shell maakt morgen bekend dat er duizenden banen verdwijnen. Er wordt gereorganseerd om het concern klaar te maken voor de omslag naar groene energie.

Shell kondigt de plannen morgen officieel aan, stelt The Times. Dan komt het bedrijf ook met een trading update over het derde kwartaal.

Er werken nu bij Shell over de hele wereld in totaal ongeveer 82.000 mensen.

'Strategische heroriëntatie'

Shell bevestigt dat er sprake is van een reorganisatie. "Shell is bezig met een strategische heroriëntatie", in verband met de energietransitie, zegt het concern in een schriftelijke reactie. Ook moet de organisatie eenvoudiger worden en zal er in de kosten worden gesneden.

Shell zegt daarbij te kijken naar een aantal opties en scenario's. Over het schrappen van banen en eventuele aantallen die daarbij gepaard zouden gaan zegt het nog niets te kunnen zeggen.

Klimaatresolutie Shell opnieuw verworpen, maar record stemmen tegen
Lees ook

Klimaatresolutie Shell opnieuw verworpen, maar record stemmen tegen

Minder fossiel, meer duurzaam

Shell richt zich van oudsher op fossiele brandstoffen, maar geleidelijk aan zet het meer in op groen. Zo gaat het samen met Eneco een megawindparkt bouwen op zee, zonder subsidie. Een poging om Eneco te kopen mislukte eind vorig jaar.

Eerder deed het meer stappen om minder afhankelijk te worden van olie en gas. Zo kocht het NewMotion, een van de grootste aanbieders van laadpalen in Europa.

Druk door aandeelhouders

Shell staat in toenemende mate onder druk om meer in te zetten op duurzame energie, zoals zonne- en windenergie.

Een klimaatresolutie van activistische belegger Follow This tegen het klimaatbeleid van Shell werd in mei nog verworpen, maar dat gebeurde wel met een recordaantal stemmen tegen.

De vraag van Mark van Baal, van Follow This, aan het bestuur van Shell om met concrete doelstellingen te komen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs trok maar liefst 14,4 procent van de stemmen. De vorige keer was dat nog maar 5,5 procent.

BP

Eerder dit jaar maakte branchegenenoot BP bekend wereldwijd 10.000 banen te schrappen. Dat was toen 15 procent van het totaal aantal werknemers.

Dat was in reactie op de lage vraag naar olie als gevolg van het coronavirus. Verder wil BP minder inzetten op fossiele brandstoffen.

Lees meer over
Energietransitie