Lockdown

Crisis eist zijn tol: veel horecazaken houden het voor gezien

Door RTL Z··Aangepast:
© Hollandse Hoogte/ANPCrisis eist zijn tol: veel horecazaken houden het voor gezien
RTL

De coronacrisis hakt er goed in bij Nederlandse bedrijven. In 2020 hielden ruim 140.000 ondernemers het voor gezien. Dat is ruim 20 procent meer dan in 2019, toen 115.000 bedrijven werden opgeheven. Het gaat met name om eenmanszaken, maar in de horeca stopten ook veel grotere bedrijven ermee, aldus het CBS.

470 restaurants sloten de deuren, ongeveer 10 procent meer dan een jaar eerder. Ook stopten 450 cafetaria's, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen. In 2019 waren dat er veertig minder.

Ook cafés staan in de top 10, maar dat was in andere jaren ook zo. In 2020 sloten 230 café-eigenaren de tap, in 2019 waren dat er nog vijf meer.

Ook nieuwe bedrijven

Het aantal bedrijfsopheffingen steeg in 2020 voor het derde jaar op rij. Doordat het aantal bedrijfsoprichtingen hoger was dan ooit en het aantal faillissementen (door de overheidssteun) zeer laag, nam het totaal aantal bedrijven in 2020 wel toe.

Ruim 40 procent van de toename van de bedrijfsopheffingen is volgens het CBS toe te schrijven aan de 'specialistische zakelijke diensten'. Dit is ook de bedrijfstak waarin de meeste bedrijven actief zijn. Ook binnen de handelssector en de informatie- en communicatiesector stopten meer ondernemers ermee, dan in 2019.

Horeca, winkels en sekswerkers voeren actie: 'Klanten zijn veilig'
Lees ook

Horeca, winkels en sekswerkers voeren actie: 'Klanten zijn veilig'

Lockdown

Dat veel horecazaken sloten is niet vreemd. Door de lockdown worden de bedrijven hard geraakt. In het vierde kwartaal lag de omzet van cafés, restaurants en hotels op minder dan de helft van het niveau van dezelfde periode een jaar eerder, becijferde het CBS eerder.

Het heftigst was het voor cafés, hun omzet kelderde met bijna 74 procent. Ook hotels (-67 procent) en restaurants (-60 procent) hadden het heel moeilijk. Brancheorganisatie KHN pleit al maanden - tevergeefs - voor versoepeling in hun branche.

Steun

Om te voorkomen dat een groot deel van de horecazaken failliet gaat, wil KHN dat de overheidssteun verhoogd wordt en dat de steun ook eerder uitgekeerd wordt.

Vandaag dient ook een kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de overheid is gestart. De horeca wil dat de Tegemoetkoming Vaste Lasten TVL sneller betaald wordt. Bedrijven moeten nu 16 weken wachten op uitbetaling en dat vindt KHN veel te lang.

Lees meer over
CBSKoninklijke Horeca NederlandCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenLockdownHoreca