Handhaving en boetes

Horeca, winkels en sekswerkers voeren actie: 'Klanten zijn veilig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHoreca, winkels en sekswerkers voeren actie: 'Klanten zijn veilig'
RTL

De horeca, sekswerkers en andere ondernemers protesteren vandaag: ze krijgen naar eigen zeggen te weinig steun en willen vooral graag weer aan het werk. Op verschillende plekken in Nederland gaan de terrassen open, terwijl Den Haag wordt getrakteerd op een heuse sekswerkshow.

De horeca is sinds vorig jaar oktober dicht om verspreiding van corona zoveel mogelijk te voorkomen. Vandaag gaan op een groot aantal plekken in Nederland de terrassen open, terwijl dat nog niet mag.

'Verantwoord'

In principe gaat het om een ludieke actie, en worden mensen op het terras dus niet bediend. Alhoewel Johan de Vos, kroegbaas en voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, nog overweegt om dat wel te doen. Hij en tientallen van zijn collega's zetten straks iets na 12.00 uur hun tafels en stoelen buiten. Het doel: "We zullen laten zien dat het op verantwoorde wijze kan, met voldoende afstand." 

Het was in eerste instantie wel de bedoeling dat er geserveerd zou worden, maar de coronaboete van 4000 euro bleek voor veel ondernemers een te groot risico. Zeker toen verschillende burgemeesters lieten weten de geldende maatregelen te zullen handhaven. "Ik heb veel begrip voor de ondernemers, maar ik kan hier niet toelaten wat elders gewoon verboden is", zei burgemeester Paul Depla van Breda daarover.

Horeca moet 16 weken wachten op coronasteun: 'Onacceptabel'
Lees ook

Horeca moet 16 weken wachten op coronasteun: 'Onacceptabel'

In Den Haag protesteert vandaag een groep sekswerkers. Hun actie lijkt ook ludiek, maar er zit veel woede en onbegrip achter. Tussen 15.00 uur en 18.00 uur staan zij met een 'peepshow op wielen' op de Hofplaats in Den Haag. Sekswerkers mogen als enige contactberoep niet aan het werk en de meeste sekswerkers worden al een jaar uitgesloten van coronasteun. 

'Niet elkaars lichaam likken'

"Als je zegt: alle contactberoepen mogen weer, behalve de sekswerkers, dan laat je gewoon zien dat je een moralistisch standpunt hebt", zei sekswerker Moira Mona eerder tegen RTL Nieuws. "Pijpen doe je met condoom, dus dan is er geen virusoverdracht. Je hoeft niet te zoenen en je hoeft niet over elkaars lichaam te likken. Bovendien draagt zweet het virus niet over."

De GGD houdt van sommige sectoren, zoals de zorg en het onderwijs, bij hoeveel besmettingen er voorkomen. Bij sekswerk is dat niet het geval, liet een woordvoerder van het RIVM weten. Het is dus niet duidelijk of er veel of weinig besmettingen zijn bij die beroepsgroep.

Demissionair justitieminister Grapperhaus zei vorig week over de terrasactie van de horeca: "Als mensen in strijd met de maatregelen handelen: ga dat nou niet doen. Dan krijg je eerst een boete, en vervolgens wordt je zaak gesloten. Dan ben je helemaal de verkeerde kant op."

Boetes horeca

Burgers kunnen voor een overtreding van de coronaregels een boete van 95 euro krijgen. Ondernemers hangt voor een overtreding een boete van 4000 euro boven het hoofd. In het ergste geval wordt een zaak dus gesloten.

De politie zegt vooral een signaleringsfunctie te hebben. "Het is niet aan agenten om zo'n boete van 4000 euro uit te schrijven. Die kan wel signaleren en gegevens noteren, maar het zal eerder voorkomen dat meldingen worden gedaan door burgers. Dan wordt er opgetreden", zegt een woordvoerder.

In de praktijk zijn het vooral buitengewoon opsporingsambtenaren die horecazaken controleren. Bestuurder Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond: "Er is landelijk gezien geen duidelijke richtlijn, als het gaat om handhaving van de horeca. Dat verschilt per veiligheidsregio. Als een burgemeester vindt dat er prioriteit moet worden gegeven aan handhaving, dan doen wij dat. Het is nu vooral afwachten."

Boetes sekswerk

Voor sekswerkers zijn de boetes vaak veel zwaarder. Naast een overtreding van de coronaregels, lopen zij in verschillende gemeenten en afwijkende regels het risico op een boete die kan oplopen tot tienduizenden euro's, of zelfs uithuiszetting. 

Dat betekent volgens Moira Mona dat veel van haar collega's in een gevaarlijke situatie terechtkomen. Sommigen doen stiekem hun werk, want ze moeten rond kunnen komen. Maar als een klant agressief wordt, durven ze niet naar de politie, uit angst voor de boete of erger.

Andere acties

De Vereniging Erkende Pannenkoekenrestaurants heeft zich aangesloten bij de terrasactie van de KHN-afdelingen. "Het wordt afhalen en een plekje zoeken op het terras", zegt voorzitter Ewout Mampaey. Hij hoopt vooral dat het kabinet met snellere steunmaatregelen en perspectief komt.

In het Drentse Klazienaveen willen 140 winkeliers vandaag hun zaak openen. "We zijn helemaal klaar met het destructieve beleid van het kabinet. Op deze manier is er straks geen kledingwinkel of horecatent meer over", zegt de plaatselijke winkeliersvereniging. Burgemeester Eric van Oosterhout heeft al laten weten dat ondernemers die opengaan kunnen rekenen op 4000 euro boete.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Koninklijke Horeca NederlandCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenHorecaSekswerkDen HaagBreda