Vertrek in 2023

KLM-topman Elbers zwijgt in alle talen over vertrekbonus

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Marco OkhuizenKLM-topman Elbers zwijgt in alle talen over vertrekbonus
RTL

Is het vertrek van KLM-topman Pieter Elbers, volgend jaar in mei, nu vrijwillig of is hij ontslagen? In het laatste geval levert hem dat een vertrekpremie van 1,2 miljoen euro op. Maar hij wil er niets over zeggen. "Ik laat me niet vangen."

Halverwege januari werd de (Nederlandse) luchtvaartwereld opgeschrikt door het bericht dat de bij KLM'ers geliefde topman geen derde termijn 'zal aangaan'. Of dit zijn eigen besluit is of dat hij is ontslagen, werd er niet bij gemeld.

Topman Pieter Elbers 'na goed overleg' weg bij KLM
Lees ook

Topman Pieter Elbers 'na goed overleg' weg bij KLM

Elbers wil ook niet zeggen of hij door had willen gaan. "Ik laat me niet vangen voor een ja- of nee-antwoord", ontwijkt hij lachend de vraag. Wie het initiatief nam tot die gesprekken, daar laat hij zich ook niet over uit. "Dit is niet iets wat zomaar komt, daar praat je met elkaar over en uiteindelijk neemt de raad van commissarissen, na goed overleg met mij, daarover een besluit."

"Er zijn geen afspraken gemaakt."

Op de vraag of hij een vertrekpremie krijgt, wat vaak duidt op een onvrijwillig vertrek, komt ook geen helder antwoord. "Er zijn geen afspraken gemaakt", herhaalt Elbers een eerder statement van KLM.

Vertrekregeling voor bestuurders

Op zich hoeft dat ook niet, want KLM heeft een regeling voor bestuurders die gedwongen vertrekken. Ook het niet verlengen van z'n topmanschap kwalificeert hiervoor, even onder voorbehoud dat het tegen zijn wil was.

Want KLM-bestuurders uit de eigen gelederen hebben een arbeidscontract voor onbepaalde tijd, dat los staat van de termijn van vier jaar waarvoor ze telkens opnieuw benoemd moeten worden.

Vertrekbonus van 1,2 miljoen

En bij het beëindigen van een arbeidscontract heeft een KLM-bestuurder recht op een afscheidspremie van maximaal twee jaarsalarissen. Of de maximum vertrekbonus wordt gehaald, is namelijk afhankelijk van het aantal dienstjaren bij KLM. En gezien Elbers carrière van zo'n 30 jaar bij KLM, waarvan 8 als ceo, ligt het voor de hand dat hij wel aan deze eis voldoet.

En dan heeft hij recht op 1,2 miljoen euro, afgaand op de 600.000 euro basissalaris in 2020. "Dat is niet zo'n moeilijk rekensommetje", glimlacht Elbers. "Maar nogmaals, er zijn geen afspraken over gemaakt. Ik ga ook niet in op speculaties wat het eventueel wel kan zijn of niet kan zijn of hoe rekensommetjes werken."

Of het beleid van het bedrijf van toepassing is op zijn situatie wil hij niet zeggen. "Er zijn geen afspraken over gemaakt", herhaalt hij nog maar eens.

Het hele interview met Pieter Elbers kun je hieronder terugkijken:

Lees meer over
Pieter ElbersAir France KLM