Kost miljoenen

Heineken stopt nu helemaal in Rusland

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtHeineken stopt nu helemaal in Rusland
RTL

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. Eerder stopte het daar al met het Heinekenmerk, nu stopt de brouwer ook met de lokale merken. Die gaan in de verkoop.

Dat maakt de bierbrouwer vandaag bekend. Volgens Heineken is het onder de huidige omstandigheden niet langer houdbaar en rendabel om in Rusland actief te zijn. 

Geschokt en bedroefd

De brouwer zegt dat de verkoop van de activiteiten in Rusland een verlies van zo'n 400 miljoen euro met zich meebrengt. Waarom nu pas wordt gestopt met de andere, lokale, merken, is niet duidelijk. Heineken was niet direct beschikbaar voor commentaar.

"We zijn geschokt en diep bedroefd om te zien hoe de oorlog in Oekraïne zich blijft ontvouwen en intensiveren", zegt Heineken in een verklaring.

Rusland viel ruim 4,5 week geleden Oekraïne binnen. Ruim een week later maakte Heineken bekend de export van Heinekenbier naar Rusland te staken en investeringen in het land stop te zetten.

Heineken staakt export naar Rusland en zet investeringen stop
Lees ook

Heineken staakt export naar Rusland en zet investeringen stop

Nog een kleine week daarna zei de brouwer een punt te zetten achter de productie en verkoop van en advertenties voor het merk Heineken in Rusland.

Dat Heineken eerder al met het eigen merk in Rusland stopte, komt waarschijnlijk doordat het bedrijf bang was voor imagoproblemen, zegt Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen. "Je wilt geen boycot van je waardevolle merk in het westen."

Lokale merken

Heineken verkocht in Rusland verschillende lokale biermerken, zoals Oxota en Bereg Baikala. Heineken was naar eigen zeggen de op drie na grootste bierbrouwer in Rusland. "Veel bedrijven stappen nu uit Rusland, omdat ze niet meer kunnen produceren. Ze zitten met betalingen en toevoerproblemen", aldus Versteeg.

Rusland is goed voor minder dan 2 procent van de totale omzet van Heineken. "Voor de meeste bedrijven is het goed te overzien als ze stoppen met hun activiteiten in Rusland", aldus Versteeg.

Wie koopt Heineken's brouwerijen?

Dat de koers van Heineken licht stijgt op het nieuws komt doordat dit nieuws niet onverwacht komt, veel beleggers vreesden het al, aldus Corné van Zeijl, analist en beleggingsstrateeg bij Actiam. Hij denkt dat het het meest waarschijnlijk is dat een lokale brouwer de activiteiten van Heineken in Rusland zal kopen.

"Als dat voor een habbekrats kan van een bedrijf dat zich genoodzaakt voelt uit Rusland te gaan, dan kan dat een uiterst winstgevende overname zijn."

Brouwers die zich in Rusland willen inkopen en die uit landen komen die geen sancties hebben opgelegd, kunnen ook spekkoper zijn. Zo vertrekt het Deense Carlsberg, marktleider in Rusland, ook uit het land.

Rusland leverde Heineken niet wat het verwachtte

Heineken zit al zo'n 20 jaar in Rusland. Freddy Heineken hield investeringen in het land jarenlang tegen, want hij zag niets in het land, terwijl andere grote internationale brouwers er al wel actief waren, vertelt RTL-Z redacteur Mathijs Smit. Maar Freddy Heineken overleed in 2002 en vanaf toen werd in drie jaar tijd 1,5 miljard geïnvesteerd in Rusland.

Al gauw bleek echter dat Rusland niet opleverde wat ervan werd verwacht, aldus Smit. De Russische overheid verhoogde namelijk geregeld de accijnzen en Heineken kwam erachter dat de concurrentie gigantisch was. Het concern heeft dus niet heel winstgevend kunnen draaien in Rusland, zegt Smit.

Werknemers dit jaar nog doorbetaald

Heineken zegt 1800 werknemers te hebben in Rusland. Zij zullen nog tot het eind van het jaar worden betaald.

Het concern blijft met de huidige activiteiten doorgaan tot ze worden verkocht. Dat is om het risico op nationalisatie tot een minimum te beperken en met het oog op het personeel.

Boycot van Russisch gas is juist beter voor onze economie