Oude bewoners 'weggejaagd'

Investeerders azen op kleine vakantieparken: 'Lag ineens een oprotbrief'

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL NieuwsInvesteerders azen op kleine vakantieparken: 'Lag ineens een oprotbrief'
RTL

Grote vakantieparkketens als Landal, Roompot en EuroParcs azen op de kleinere parken. Ze willen de parken, maar ook campings en recreatieterreinen opkopen, om ze vervolgens op te knappen. Daarbij stuiten ze op verzet van de huidige bewoners die hun plek niet kwijt willen. "Verdriet, woede frustratie. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de natuur."

Voor veel huurders van vakantiehuisjes is 'hun plekje' een tweede thuis waar ze vaak komen. Zoals voor Tanja Tamina, die een huisje heeft op camping Meerzicht in Matsloot, een plaats op de rand van Groningen en Drenthe. "Veel mensen die hier staan hebben een klein appartementje in de stad. Een flatje. Die recreëren graag hier, zodat ze ook lekker buiten kunnen zitten", vertelt ze. 

Daniëlla van Gennep heeft een huisje op hetzelfde park. "Ik ben hier echt naartoe gekomen voor de rust en stilte. En vooral de natuur. Er wonen zoveel prachtige dieren hier op het park." Vlak voor kerst kreeg zij opeens een brief, van de nieuwe eigenaar van het park. Een 'oprotbrief', zo zegt ze zelf.

'Breek je huisje maar af'

"Niets geen kennismaking maar wel het verzoek om voor het einde van het jaar mijn huisje af te breken en te vertrekken." Het bericht kwam als een nare verrassing. "Hier zitten mensen al 60 jaar."

De nieuwe eigenaar, Europarcs, heeft grote plannen. 'Herstructureren', zoals Frank Bijl, woordvoerder van EuroParcs dat noemt. "Dat is nodig, want er is achterstallig onderhoud. Wij willen van dat park een verhuurbare locatie maken", vertelt hij. 

Bedoeld wordt: verhuurbaar voor de vakantieconsument van nu. Die wil volgens Bijl vaker en korter recreëren, in luxe chalets die van alle gemakken zijn voorzien. "En dat is wat anders dan mensen die daar het hele jaar komen en het als tweede huis willen gebruiken." 

Tanja Tamina, die een huisje heeft op camping Meerzicht in Matsloot, met haar partner Eric.© RTL Nieuws
Tanja Tamina, die een huisje heeft op camping Meerzicht in Matsloot, met haar partner Eric.

Luxe chalets 

De plannen zorgen voor veel boosheid bij de huidige recreanten. "Verdriet, woede frustratie. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de natuur", zegt Eric Veenstra, voorzitter van Parkbelangen Leekstermeer op het park in Matsloot. 

Contracten van huurders die soms al jaren achtereen op zo'n park zitten worden opgezegd. Zij tekenen telkens bij voor een jaar. En kunnen dus in principe elk jaar de wacht aangezegd worden.

"Het is nu eenmaal grond die niet eigendom is van de huurders", legt advocaat Marcel van Wezel uit. "Dus de eigenaar van de grond mag er zelf meebepalen wat hij ermee doet."

Toenemend aantal conflicten

Het conflict tussen EuroParcs en de huidige bewoners staat niet op zichzelf. "Het is echt iets van laatste jaren dat dit zo vaak voorkomt", aldus Van Wezel. Hij doet geregeld zaken tussen verhuurders van vakantieparken en de huidige bewoners ervan.

Hoewel huurders erin slagen processen te vertragen vissen zij toch uiteindelijk achter het net is zijn ervaring. "Zo'n huurcontract van een stukje grond is over het algemeen gewoon opzegbaar. Dat realiseren mensen niet als ze een huisje kopen", vertelt hij. Want, je kunt wel eigenaar zijn van een huisje - vaststaand, of verplaatsbaar - maar als de grond niet van jou is valt er weinig aan te doen. 

Meldpunt tegen 'campingroof'

Hoe vaak de situatie van de bewoners van Matsloot zich exact voordoet is lastig te zeggen. Volgens Parkbelangen Leekstermeer gaat het om duizenden recreanten. Op een demonstratie recent in Den Haag kwamen mensen van parken door het hele land.

Het was voor Parkbelangen Leekstermeer de reden om een meldpunt op te richten. "Met het meldpunt willen we inzichtelijk maken op welke schaal dit gebeurt en waarom het belangrijk is dat de massale campingroof aan banden moet worden gelegd."

Huisjes kunnen niet blijven

Frank Bijl van EuroParcs zegt begrip te hebben voor de onvrede onder de huidige bewoners. "Het voelt vervelend, maar het is ons bedrijfsmodel. We kunnen nu eenmaal niet een park ontwikkelen door bijvoorbeeld 10 huisjes te laten staan en daaromheen te gaan ontwikkelen. We willen voldoen aan hedendaagse eisen."

Dat betekent dat er in geïnvesteerd moet worden om het toekomstbestendig en verhuurbaar te maken, zegt hij. Waar mogelijk wil Bijl 'maatwerk' leveren, door bewoners een andere plek aan te bieden. 

Actie

De bewoners in Matsloot en op andere parken in Nederland laten het er niet bij zitten. Ze voeren rechtszaken en richten protestgroepen op. Politieke partij SP sluit zich daarbij aan. Afgelopen maand was er een demonstratie tegen wat de SP 'roofinvesteerders' noemt. De partij wil meer rechten voor huurders van vakantiewoningen. 

Lees meer over
LandalRoompotCenter ParcsToerismeEconomieVakantie