Ook meer medewerkers nodig

ACM wil zwaarder toezicht op energiesector: 'Wet moet strenger'

Door RTL Z··Aangepast:
© Patricia Rehe / ANP / Hollandse HoogteACM wil zwaarder toezicht op energiesector: 'Wet moet strenger'
RTL

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM), de waakhond voor onder meer de energiemarkt, vindt dat het toezicht op energieleveranciers veel strenger moet. Maar daarvoor moet wel de wet worden aangepast en er zijn meer medewerkers nodig.

Dat zegt topman Martijn Snoep in een interview met de Volkskrant. Volgens hem zou het toezicht op de energiesector net zo streng moeten zijn als dat op de bankensector.

Banken moeten bijvoorbeeld regelmatig rapporteren aan de toezichthouder en de ACM wil dat graag ook bij energieleveranciers.

Klant failliete energiemaatschappij kan voorlopig fluiten naar zijn geld
Lees ook

Klant failliete energiemaatschappij kan voorlopig fluiten naar zijn geld

Betere bescherming tegen faillissement energiebedrijf

De ACM wil ook onder meer een garantiefonds, dat consumenten beschermt als een energieleverancier failliet gaat. Daarnaast wil de ACM dat het energieleveranciers kan verplichten om vaste contracten aan te bieden, aldus woordvoerder Tjitte Mastenbroek. 

Ook wil de waakhond een eind maken aan de situatie dat energiebedrijven geen nieuwe klanten aannemen. Of die faillissementen met meer regels en een zwaarder toezicht hadden kunnen voorkomen is overigens niet onderzocht, zegt Mastenbroek.

Per 1 oktober hebben nieuwe en bestaande energiebedrijven overigens te maken met extra eisen van de ACM. Het gaat om eisen die binnen de huidige wetgeving mogelijk zijn. Maar de ACM wil dus nog ruimere mogelijkheden om toezicht te kunnen houden.

'Toezicht nu te licht'

De ACM is al jaren verantwoordelijk is voor het toezicht op de energiesector. Maar er is destijds door de politiek gekozen voor een licht toezicht, waardoor de ACM nu niet de wettelijke mogelijkheden heeft om het zwaardere toezicht dat het nu graag zou zien ook uit te oefenen, zegt Mastenbroek.

Toen de regels werden gemaakt, waren energiebedrijven namelijk nog in handen van de overheid en het was de bedoeling dat er meer aanbieders zouden komen, die voor meer concurrentie zouden zorgen, zegt hij. Bij die liberalisering van de energiemarkt paste volgens de politiek een licht toezicht, met bijvoorbeeld lage toetredingsdrempels, aldus Mastenbroek.

Markt veranderd

Maar inmiddels ziet de energiemarkt er totaal anders uit. Zo zijn er nu meer dan 60 energieleveranciers, aldus Mastenbroek. Verder heeft de Russische inval in Oekraïne en de reactie van westerse landen daarop voor veel hogere energieprijzen geleid. Vorig jaar gingen hierdoor verschillende energieleveranciers failliet.

De ACM spreekt regelmatig met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en daar is ook meerdere keren aangekaart dat het strengere regels wil.

Meer medewerkers nodig

Voor een strenger toezicht zijn wel meer ACM-medewerkers nodig. Maar hoeveel precies wil Mastenbroek niet zeggen. Dat hangt er volgens hem vanaf wat de nieuwe regels worden.

Bij de ACM werken nu ruim 500 mensen, waarvan zo'n 100 toezicht houden op de energiemarkt. Op de vraag of de ACM nu voldoende medewerkers heeft voor het huidige takenpakket wil hij niet ingaan. "We doen nu wat we op basis van de wet en de mensen die we hebben kunnen."

In deze video zie je hoe het komt dat de energietarieven stijgen, terwijl de marktprijzen juist dalen: 

Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktEnergieEnergierekening