Ondernemen

Advocaat, arts en politicus hebben plan voor legale wietkwekerij

Door RTL Z / Joep Westerveld··Aangepast:
© Project CAdvocaat, arts en politicus hebben plan voor legale wietkwekerij
RTL

Een advocaat, een huisarts en een politicus lopen hun eigen wietkwekerij binnen… Het klinkt als het begin van een grap, maar het is bittere ernst. De drie zakenpartners spelen in op een proef met legale teelt. "Cannabis kweken is niet zo eenvoudig als het lijkt."

Zakenpartners Peter Schouten (advocaat), Ronald Roothans (huisarts) en Joep van Meel (tot voor kort Statenlid voor de SP in Brabant) zijn druk met het opzetten van Project C - met de C van cannabis. Als alles goed gaat, hebben zij straks hun eigen kwekerij in Breda.

Experiment in tien gemeenten

Zij spelen in op een proef met legale cannabisteelt die in maximaal tien gemeenten wordt gehouden. De voorbereidingsfase van die proef is dinsdag begonnen: geïnteresseerde gemeenten kunnen zich tot 10 juni aanmelden om mee te doen aan het experiment.

De eerste legale wiet is waarschijnlijk vanaf de zomer van 2020 te koop in aangesloten coffeeshops. Gemeenten hopen dat legale cannabisteelt een einde maakt aan de overlast en de criminaliteit die illegale wietkwekerijen veroorzaken.

Aanmelden voor kwekers

Ondernemers hebben tot 1 juli de tijd om zich aan te melden als kweker. "Dan heb je het over een document van zeshonderd pagina's", zegt Schouten. De aanmeldingsprocedure bleek zo ingewikkeld, dat hij iemand inhuurde die normaal gesproken aanbestedingen voorbereidt voor miljardenbedrijven. "We moeten aan heel veel regelgeving voldoen."

BV Nederland verdient 'honderden miljoenen' aan booming cannabismarkt
Lees ook

BV Nederland verdient 'honderden miljoenen' aan booming cannabismarkt

Idealen én winst

Schouten, Roothans en Van Meel beginnen Project C vanuit idealisme. "Ik weet als advocaat hoeveel narigheid de illegale teelt teweegbrengt. Sommige cliënten zijn gemarteld door drugscriminelen. Anderen worden uit huis gezet vanwege het repressieve beleid. Met legale wietteelt kun je daar iets tegen doen. Bovendien is het een kans om de kwaliteit van de wiet te verbeteren, waardoor het product beter is voor de gezondheid."

De ondernemers hebben niet alleen maar ideële motieven: Project C moet een winstgevende onderneming worden. Als de berekeningen kloppen, maakt het bedrijf een nettowinst van 45 miljoen euro over de vier jaar die het experiment duurt. Dat is het bedrag dat overblijft nadat er 30 procent van de winst is afgestaan aan Verslavingszorg en onderzoek naar cannabis.

Mocht het experiment na vier jaar stoppen, dan heeft Project C de kosten er dus uit. Wordt de wietteelt verder gelegaliseerd, dan heeft het bedrijf een voorsprong op de concurrentie.

Aanbod

Er is nog een reden waarom het belangrijk is dat Project C een bedrijf met winstoogmerk is, legt Schouten uit. Alleen dan is er de prikkel om echt aan de vraag van de markt te voldoen en een breed aanbod te leveren.

Tijdens zijn 'veldwerk' in coffeeshops kwam hij erachter dat er veel verschillende soorten wiet er zijn en dat het belangrijk is om er zoveel mogelijk te kunnen aanbieden. "Het kan geen Sovjet-experiment worden waarbij we tegen coffeeshops zeggen: 'vroeger hadden jullie twaalf soorten, maar nu leveren we er nog maar drie.' Dan duw je consumenten alsnog het zwarte circuit in.

'Wiet kweken wordt onderschat'

"Kweken van cannabis is niet zo eenvoudig als het lijkt", zegt Joachim Helms, voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten, de brancheorganisatie voor coffeeshops. "Een tomatenkweker stapt niet zomaar over op cannabis. Dat kun je goed zien in Canada, waar wietteelt sinds kort legaal is. Daar leveren ze nog steeds niet dezelfde kwaliteit als bij ons in Nederland."

"Bovendien is er veel variëteit", vervolgt hij. "Dat onderschatten veel kwekers. Het is als met wijn. Je hebt een aantal standaardproducten, en je hebt speciale soorten voor de liefhebbers. Wat het ene jaar hip is, is een jaar later alweer uit de mode. Bovendien maakt buitenlandse hasj ruim een kwart van de markt uit. Daar zal een oplossing voor moeten komen."

Helms pleit daarom voor een gefaseerde invoer van legale wiet. In dat scenario zou in eerste instantie een deel van de wiet nog steeds uit het illegale circuit komen. Pas als legale telers hebben bewezen dat ze goede kwaliteit leveren, zouden coffeeshops dan volledig overstappen. "Dat is veiliger. Als consumenten niet tevreden zijn, gaan ze alsnog naar de zwarte markt. En we doen nu al zo lang over legalisering, dat een jaartje extra ook niet meer uitmaakt."

12.000 kilo cannabis per jaar

Schouten is nog op zoek naar een geschikte locatie. Hij heeft een stuk grond van zo'n 20.000 vierkante meter nodig voor een kwekerij en een plek waar de cannabis wordt gesorteerd, geknipt en verpakt. Dat alles moet genoeg zijn om uiteindelijk 12.000 kilo cannabis per jaar te produceren, vergelijkbaar met de totale consumptie in Breda en Tilburg. Op het hoogtepunt moeten er 125 mensen werken.

Dat geen van de drie initiatiefnemers een landbouwachtergrond heeft, ziet Schouten niet als een probleem. "Vroeger werkte ik in de mediasector. Ik heb 48 bedrijven opgericht in 23 landen, dus een onderneming uit de grond stampen kan ik wel."

Meesterteler

Voor het agrarische handwerk heeft het bedrijf inmiddels 'meesterteler' Joris van Nassau aangetrokken, die momenteel handelt in led-verlichting voor de tuinbouw. Schouten: "Je kunt natuurlijk geen illegale wietkweker aannemen. Die zou nooit door de Bibop-procedure komen." Daarmee verwijst hij naar de verplichte screening voor alle betrokkenen bij het bedrijf, die controleert of zij nooit betrokken zijn geweest bij illegale activiteiten.

Op zoek naar een bankrekening

Wat wel een probleem oplevert, is dat geen enkele bank het tot nu toe aandurft om Project C een rekening te laten openen. "Dan komen ze met het kulargument dat de Eerste Kamer nog geen besluit heeft genomen, terwijl dat een kwestie van tijd is. Nu moeten we alles via onze eigen bankrekeningen doen. Dat draagt niet bij aan de transparantie die de overheid voor ogen heeft."

Gelukkig staan investeerders wel open voor het idee van een cannabiskweker. Een investeerder moet volgens de voorschriften wel een Nederlandse partij zijn. Schouten voert gesprekken met een geldschieter over een kapitaalinjectie van 8 miljoen euro in ruil voor een minderheidsbelang in het bedrijf.

Van Meel wordt ceo

Die investering gaat alleen door als Project C de vergunning krijgt. "Als we een vergunning krijgen, is het bedrijf geld waard. Zo niet, dan is het de vraag wat we kunnen met de kennis die we nu hebben opgebouwd."

Als het zo ver komt, is politicus Van Meel de enige van de drie initiatiefnemers die fulltime aan de slag zal gaan bij Project C, als ceo. Schouten blijft in de eerste plaats zijn advocatenpraktijk runnen, en zal als president-commissaris toezicht houden op het bedrijf. Roothans blijft huisarts, ook hij wordt commissaris.

Lees meer over
TuinbouwWietBredaNederland