Business

'Winkels, maar ook kantoren en hotels in panden Hudson's Bay'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP'Winkels, maar ook kantoren en hotels in panden Hudson's Bay'
RTL

Winkelketen Hudson's Bay dreigt met het sluiten van vestigingen in Nederland. Maar kunnen die panden wel volledig worden opgevuld met andere winkels?

Er zijn vijftien Hudson's Bays in Nederland, maar de winkels lopen niet goed. Gisteren zei zelfs de topman van de warenhuisketen dat. Bekeken wordt welke opties er zijn. Ondertussen wordt er in de kosten gesneden, onder meer door mogelijk winkels te sluiten.

Maar Hudson's Bay heeft juist te weinig vestigingen in Nederland, zegt retailexpert Hans van Tellingen. Hij denkt dat er tussen de 25 en dertig winkels in Nederland nodig zijn. Daarbij zou de keten zich wel op een heel ander segment moeten richten: meer op het midden van de markt, zoals V&D destijds.

Daarnaast ziet hij veel meer kansen in plaatsen waar nu geen Bijenkorf is. In steden als Tilburg en Amersfoort kun je de merken die je nu bij Hudson's Bay kunt kopen niet krijgen, daar is immers geen Bijenkorf, aldus Van Tellingen.

Horeca neemt winkelstraat over: 'Nog geen eind aan inhaalslag'
Lees ook

Horeca neemt winkelstraat over: 'Nog geen eind aan inhaalslag'

Bol.com

De mogelijkheden zijn legio, vindt Van Tellingen. Zo kan Hudson’s Bay de merknaam V&D kopen en dan kunnen de winkels worden omgedoopt in V&D (nieuwe stijl). Een andere mogelijkheid is volgens hem dat er een combinatie van Albert Heijn en de Hema in de panden komt waarin nu nog Hudson's Bay zit.

Albert Heijn, dochter van Ahold, en Hema hebben namelijk al twee testwinkels geopend, terwijl Ahold ook nog eens de moeder is van Bol.com. Een warenhuis dat Bol.com gaat heten, is ook zeker kansrijk, denkt Van Tellingen.

Volgens hem is een fysiek warenhuis wel degelijk winstgevend te krijgen. Bol.com leed over 2018 nog verlies. "Een webshop is niet winstgevend te krijgen en een fysieke winkel meestal wel", aldus Van Tellingen. "Het verbaast me dan ook dat Bol.com nog geen fysieke winkels heeft geopend."

Coolblue, ooit begonnen als webshop, heeft inmiddels zeven stenen winkels en is van plan om er nog meer te openen, zowel in Nederland als in België. "Die winkels zorgen dat we dingen kunnen doen die we niet kunnen via de website", aldus topman Pieter Zwart.

Geen 'nee-verkopen'

Die winkels van Albert Heijn/Hema zouden dan een zo breed en die mogelijk assortiment moeten hebben: dus de keuze uit verschillende soorten jurken en in alle maten. Winkels moeten zoveel mogelijk op voorraad hebben, je moet absoluut voorkomen dat klanten naar internet worden gestuurd, zegt Van Tellingen.

De retailexpert denkt dan ook dat de bestaande panden van Hudson's Bay in zijn geheel ingevuld kunnen worden.

'Faillissement, sluiten of doorverkopen'

Maar andere experts zijn somberer. Hudson's Bay heeft de keuze uit de winkels failliet laten gaan, sluiten of doorverkopen, denkt Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit.

Bij sluiting moeten huurcontracten worden doorverkocht, of er moeten andere huurders worden gezocht. En dat is een dure oplossing, zegt ze. Verder zal het heel moeilijk zijn om een koper te vinden, verwacht Koelemeijer.

"De winkels zijn niets waard, er is te weinig omzet, dan wil je geld toe, net zoals met Blokker". Hudson's Bay heeft geen vaste klantenbasis, de oude V&D-klanten zitten elders en ze worden steeds ouder." Sluiten of doorverkopen acht zij dan ook minder waarschijnlijk.

Benedenverdieping

Als Hudson's Bay ten onder gaat, dan zal het lastig zijn om voor alle vierkante meters een huurder uit de retailsector te vinden, denkt Koelemeijer. "Er zit bijna niets anders op dan de benedenverdieping te verhuren en van de verdiepingen daarboven appartementen te maken", vult winkelexpert Paul Moers aan.

Het is volgens hem sowieso moeilijk om consumenten naar de eerste of tweede etage te krijgen. De Bijenkorf lukt het wel, maar voor de Hema is het al lastig, zegt Moers.

Voor bijvoorbeeld Primark zijn de panden van Hudson's Bay te groot. Bovendien zit de budgetkledingketen al in een aantal steden waar Hudson's Bay zit en is het nieuwste wel van Primark af, aldus Moers.

Kantoren

In sommige steden zullen op de hogere etages ook kantoren kunnen komen, of hotels, maar dan moet daar wel net vraag naar zijn, denkt Koelemeijer. Je krijgt echter wel te maken met bestemmingsplannen die moeten wijzigen en daar moet de gemeente mee instemmen. Dat kan best wel even duren, denkt Koelemeijer.

Lees meer over
Hans van TellingenKitty KoelemeijerPaul MoersRupert Parker BradyHudson's Bay CompanyDetailhandelRetailWinkelen