Ondernemen

Baby's aan de geitenmelk: 'Beter imago dan koemelk'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© The Pure Goat CompanyBaby's aan de geitenmelk: 'Beter imago dan koemelk'
RTL

Wie geen borstvoeding kan of wil geven, kiest al snel voor babyvoeding op basis van koemelk. Maar alternatieven zijn er ook: op het menu van baby's staat steeds vaker geitenmelk, zeggen ze bij The Pure Goat Company. "We liggen net in het schap bij Etos."

Om maar meteen een vooroordeel over geitenmelk weg te nemen: het is geen alternatief voor mensen met een koemelkallergie. "De eiwitten zijn anders, maar lijken meestal nog genoeg op die van koemelk om een allergische reactie te veroorzaken", zegt Rogier van Anholt, medeoprichter van The Pure Goat Company.

Zo'n allergie is zeldzaam: koemelkallergie is volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde aangetoond bij 2,4 procent van de kinderen.

Van Anholt is ook gepromoveerd in de biologie en werkte ruim twaalf jaar als onderzoeker en ontwikkelaar bij voedingsbedrijven zoals Numico (nu Danone), waar hij onder meer voeding ontwikkelde voor zieke kinderen.

Ideeën over babyvoeding

Compagnon Frank Dekker was inkoper bij FrieslandCampina. "Ik verkocht ingrediënten aan hem. Toen Rogier begon met ondernemen stond hij op de stoep, of we iets innovatiefs op de markt konden zetten met babyvoeding?" Daar had Van Anholt wel ideeën over. 

The Pure Goat Company maakt sinds vorig jaar melkpoeder op basis van biologische (volle) geitenmelk. Het bedrijf koopt geitenmelk in bij Nederlandse boeren en laat het 'verpoederen' bij een gespecialiseerd Nederlands bedrijf. Alle ingrediënten van de voeding worden gemengd en verpakt bij een fabriek in Oostenrijk.

"Het is een nieuwe sector waar veel gebeurt", zegt Van Anholt. "Dat maakt het interessant. De koemelksector is al dichtgetimmerd, daar kom je als kleine ondernemer moeilijk tussen." Geitenmelk bleek een markt in opkomst waar nog wél kansen liggen.

Melkblikken© The Pure Goat Company
Melkblikken

Anders in eiwitten

Vanwege strenge controles wordt Nederlandse geitenmelk gezien als hoogwaardig product. En het is wel degelijk anders dan koemelk, vooral in eiwitten. "Van andere verschillen, zoals mineralen, blijft weinig over als je er flesvoeding van maakt", zegt Van Anholt. Dat komt omdat alle babyvoeding aan Europese regels moet voldoen. Die bepaalt welke ingrediënten er in mogen zitten, en wat bijvoorbeeld het vetgehalte moet zijn.

Dan zou het niks uit moeten maken wat je je kind te eten geeft? "Ja en nee", zegt Van Anholt. Naast wat er in moet, is er ook een keuzelijst met ingrediënten. Veel merken stoppen bij de basis, maar degenen die meer tijd stoppen in onderzoek en hun product, kunnen zich wel degelijk onderscheiden.

Extra Omega-3 

Naast de moetjes, zoals ijzer en (plantaardige) vetten, kiest The Pure Goat Company er bijvoorbeeld voor om Omega-3 DHA toe te voegen. Een ingrediënt dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de ogen en hersenen, zo weet het Voedingscentrum.

Hij kiest bovendien voor Omega-3 uit algen in plaats van de gebruikelijke tonijn(olie). Omdat tonijn wordt gelinkt aan overbevissing. "De algen kun je bijna onbeperkt kweken, al gelden er strenge kwaliteitseisen."

Pas sinds 2014 goedgekeurd

Geitenmelk is pas sinds 2014 door de EU goedgekeurd als grondstof voor babyvoeding, naast koemelk en soja. Op de Europese markt is het dus vrij nieuw, maar het bestaat al langer. "Nannycare uit Nieuw-Zeeland is een van de bekendste producenten", zegt Van Anholt. De grootste is het van oorsprong Nederlandse Ausnutria, dat nu grotendeels in Chinese handen is.

Zij maken wel geitenmelk, maar die is niet biologisch, weet Van Anholt. Dat is waar hij zich op wil onderscheiden. Alle ingrediënten van The Pure Goat Company zijn biologisch. Ouders kiezen namelijk vaker voor biologisch, zo blijkt uit cijfers van adviesbureau IRI en brancheorganisatie Bionext. De omzet van supermarkten op dit gebied groeide met ruim 18 procent (2018). In 2017 was dat 23 procent, goed voor een omzet van 21,8 miljoen euro.

Daarbij zoeken veel mensen naar alternatieven. Nederlanders laten het 'gewone' melkpak steeds vaker staan in het schap van de supermarkt. Vorig jaar kochten we 25 miljoen liter minder melk dan in 2017. Belangrijke reden: de bewering dat melk 'ongezond' zou zijn. Ondertussen is plantaardige voeding niet aan te slepen.

Beter imago dan koemelk

Geitenmelk is niet plantaardig, maar heeft een beter imago dan koemelk, zegt Van Anholt. De melk zou mild zijn en in sommige gevallen beter te verteren. Overigens zijn die voordelen nog niet bewezen, stelt het Voedingscentrum in een reactie.

"Naast koemelk kun je in de winkel ook steeds meer melk van andere dieren kopen. Denk aan geitenmelk, paarden- en schapenmelk. Ook zijn er steeds meer plantaardige alternatieven van soja, haver en amandel. Maar deze varianten zijn niet geschikt voor baby’s onder de 6 maanden", zegt woordvoerder Patricia Schutte. Zuigelingenvoeding (en opvolgmelk na 6 maanden) op basis van geiten- soja- of koemelk kan wel.

Geit bezig aan opmars

Gezondheidsvoordeel of niet, de wereldwijde vraag naar geitenmelk groeit. Er wordt volgens Van Anholt nog veel onderzoek naar gedaan en zelfs in koemelkland Nederland is de geit bezig aan een opmars. Ondanks een uitbraak van Q-Koorts, zegt de Rabobank. Nederland telde in 2018 ruim 500 melkgeitenhouderijen goed voor ruim 370 miljoen kilogram melk (CBS).

"Het is een sector met economisch goede vooruitzichten", zei Esther de Snoo van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) er eerder over. "Geitenmelk is een gezond product in opkomst. Het is een langetermijntrend, geen hype. Boeren investeren, omdat ze denken dat de vraag alleen maar blijft toenemen."

Bij de Etos

Daarom liggen de melkblikken van The Pure Goat sinds vorige week ook in het schap bij Etos, voor 29,95 euro per bus. Het is de eerste grote klant voor het bedrijf, naast de verkoop die het bedrijf doet via de website. "We willen graag uitbreiden naar Duitsland, maar moeten daarvoor eerst een flinke omzet in Nederland draaien", zegt Van Anholt.

Daarna volgen misschien geitenmelkpapjes. "Het zijn echt leuke beesten. Grappig en soms eigenwijs tegelijk."

Lees meer over
MelkprijzenGeitRetail