Ondernemen

Kamer wil extra hulp voor flexwerkers, CNV voor werkenden

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPKamer wil extra hulp voor flexwerkers, CNV voor werkenden
RTL

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil extra financiële hulp voor flexwerkers die zonder werk zitten door de coronacrisis. Vakbond CNV pleit daarnaast voor een tijdelijk calamiteitenfonds voor mensen in loondienst die door de coronamaatregelen klem zitten. "Het water staat steeds meer werkenden tot aan de lippen."

"We worden platgebeld door werkenden die, ondanks verkoudheidsklachten of koorts, toch moeten komen werken. Volledig in strijd met de richtlijnen van het RIVM. Anderen zitten knel tussen de zorg voor kinderen of mantelzorg. Ze kunnen dat niet combineren met hun werk", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Alleenstaande ouders

Het gaat bijvoorbeeld om alleenstaande ouders die thuis moeten zijn voor hun kinderen vanwege de sluiting van scholen en kinderopvangcentra. Ook denkt de bond aan mantelzorgers die vanwege zorgtaken niet volledig kunnen werken en werknemers die vanwege gezondheidsklachten tot de risicogroepen behoren, maar zelf niet ziek zijn.

De overheid zou het fonds moeten financieren vanuit de tientallen miljarden die er nu al worden uitgetrokken voor het bestrijden van de coronacrisis.

Oproep

Kom jij in de knel tussen wat je werkgever van je verlangt en de coronamaatregelen van de overheid, mail ons.

Flexwerkers tussen wal en schip

Uit die hulpmiljarden worden ook bedrijven gecompenseerd. Ze kunnen tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen door de overheid, als ze geraakt worden door de coronacrisis. Maar ondanks die hulp zijn de afgelopen tijd veel mensen met een flexibel dienstverband hun baan kwijtgeraakt, waarschuwde CNV vorige week al

'Schokkende cijfers' CNV-onderzoek: helft uitzendkrachten zonder werk
Lees ook

'Schokkende cijfers' CNV-onderzoek: helft uitzendkrachten zonder werk

Flexwerkers vallen tussen wal en schip, constateert ook de PvdA. En daar moet minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) een oplossing voor vinden, vindt een brede meerderheid in de Tweede Kamer. Vandaag debatteert hij met de Tweede Kamer.

Voor zelfstandigen die door de coronacrisis veel of al hun inkomen zijn kwijtgeraakt, is er al een regeling. Zij kunnen ondersteuning krijgen tot bijstandsniveau, zonder dat daarbij zoals gebruikelijk wordt gekeken naar bijvoorbeeld spaargeld of het inkomen van een partner. Voor de flexwerkers worden deze obstakels echter niet weggenomen. Op een WW-uitkering kunnen ze vaak geen aanspraak maken, omdat ze nog niet genoeg werkervaring hebben opgedaan. 

 

Lees meer over
CNVMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidCAOCoronavirusFlexwerkerOverheid