Mode-lockdown

'Sale start vroeg': modewinkels willen wintervoorraad snel slijten

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANP'Sale start vroeg': modewinkels willen wintervoorraad snel slijten
RTL

De deuren van Zara, H&M, C&A en andere modewinkels zitten wederom op slot. Voor wie een webshop heeft, rest online verkoop van de wintervoorraad. De sale start vroeg dit jaar, want overschotten en verliezen hangen wederom in de lucht.

Hema, Action, Wibra, ze zoeken al benauwd naar oplossingen om toch open te kunnen, al lijkt dat niet te lukken. Het is kommer en kwel in 'non-food retailland', want die deuren moeten toch echt op slot de komende weken, zo wil het kabinet.

Grote schade

Het betekent dat winkels blijven zitten met onverkochte voorraden. "De schade is ontzettend groot", zegt Udo Delfgou, directeur van Inretail, branchevereniging voor modewinkeliers. Winkeliers hebben ingekocht voor wat normaal de drukste weken van het jaar zijn, weet hij. En dat komt bovenop de verliezen die toch al gemaakt zijn in de afgelopen maanden.

H&M diep in de coronapuree: kwartaalverlies van 700 miljoen dollar
Lees ook

H&M diep in de coronapuree: kwartaalverlies van 700 miljoen dollar

Hoe verder?

Veel winkels worstelen nu met hoe verder. Bij C&A wordt op dit moment gewerkt aan een plan om de wintervoorraad toch nog zoveel mogelijk te verkopen, zegt woordvoerder Mieke van Groningen. Dat gebeurde dit voorjaar, tijdens de eerste lockdown, ook al. Veel details wil ze niet delen, maar het bedrijf startte maandag wel alvast met de uitverkoop.

Die sale begint vaak pas na kerst, maar inmiddels zijn meer modewinkels aan het opruimen geslagen, zoals Zara en De Bijenkorf. Beide bedrijven hanteren ook langere retourtermijnen om klanten meer tijd te geven om spullen te ruilen of terug te sturen. Ook de levertijden zijn langer, want pakketbezorgers hebben het met al die online bestellingen enorm druk.

Altijd goedkoop

Bij het webshoploze Primark is die uitverkoop er niet, omdat er volgens het bedrijf altijd scherpe prijzen zijn. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat er wel is geleerd van de vorige lockdown. De voorraad is 'zorgvuldig' bekeken en de prijsvoering waar nodig bijgesteld.

Voor veel retailers zal het niet genoeg zijn om de klappen op te vangen, weet branchevereniging Inretail. Delfgou overlegt daarom ook vandaag met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) over een extra vergoeding voor ondernemers die gisteren door het kabinet werd aangekondigd.

Extra vergoeding

Retailers die door de lockdown met voorraden blijven zitten, krijgen een extra vergoeding. Later deze week moet daar meer over bekend worden. "We weten nog niet hoe de regeling eruit gaat zien, maar wel dat het bij lange na niet genoeg zal zijn", aldus Delfgou.

De modebedrijven die RTL Z sprak willen nog niet veel zeggen over de vergoeding. "We hebben ons er nog niet in verdiept. Ook omdat er nog weinig bekend is", aldus Van Groningen.

Er moet meer gebeuren

Toch moet er meer gebeuren, zegt de branchevereniging. Delfgou denkt bijvoorbeeld aan afhaalpunten in de winkels. Hij wil dat het kabinet dat mogelijk maakt. "Even een boek, schoenen of koffiemachine afhalen die je online hebt besteld. In de horeca kan het ook", aldus de directeur. Dat zou ook de druk van bezorgers weg kunnen halen, denkt hij.

Het redt bovendien kleding van de brandstapel. De kledingbedrijven beloofden eerder stuk voor stuk dat hun voorraden niet zomaar verloren gaan. Afprijzen, weghangen tot het volgende seizoen, verkopen in andere landen of recyclen tot losse vezels. Het gebeurt allemaal met die bergen onverkochte kleding.

Maar een klein deel gaat nog steeds verloren, zo concludeerde staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) vorige maand nog. In Nederland werden er 2019 tussen de 20 en 50 miljoen stuks kleding niet verkocht. Een kleine 3 procent daarvan wordt vernietigd, zo blijkt uit onderzoek. Het gaat om 150 tot 300 ton aan kleding.

Lees meer over
Hennes & MauritzZaraPrimarkInditexInretailWebwinkelRetail