Niet de hoofdprijs betaald

Xander en Irene kochten restaurant tijdens corona: 'Weloverwogen gok'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Paul le ClercqXander en Irene kochten restaurant tijdens corona: 'Weloverwogen gok'
RTL

Je moet maar durven om tijdens de afgelopen lockdown een restaurant over te nemen. Xander en zijn moeder Irene deden het. En nu je tot 20.00 uur op het terras mag zitten gaan ze open.

De afgelopen tijd was voor de horeca lastig. In het najaar moesten cafés en restaurants dicht. Niet het perfecte moment om een eigen zaak te beginnen, zou je zeggen. 

Xander en Irene Knoppien zagen juist de kans om voor zichzelf te starten, met een restaurant in Haarlem. 

Mogelijk meer gasten voor horecazaak die vraagt om negatieve test
Lees ook

Mogelijk meer gasten voor horecazaak die vraagt om negatieve test

Niet de hoofdprijs betaald

In de normale tijd was dit voor ons niet mogelijk geweest, zegt Xander. De vorige eigenaar begon in maart 2020, maar had de pech dat de coronacrisis toen al snel uitbrak. 

De vorige eigenaren wilden bovendien toch eigenlijk liever naar het buitenland. Daarom hoefden Xander en Irene niet de hoofdprijs te betalen toen ze de zaak in Haarlem-Noord in januari overnamen. Wat de twee hebben betaald voor de overname willen zij niet zeggen. 

Xander en Irene tekenen de overname van het restaurant dat zij Nancy's noemen.© Xander Knoppien
Xander en Irene tekenen de overname van het restaurant dat zij Nancy's noemen.

'Wisten in januari niet hoe het zou gaan'

Ze lijken nu op het juiste moment open te zijn gegaan, maar zoals Xander zegt: "We wisten in januari ook niet hoe het zou gaan, voor hetzelfde geld had de pandemie zich uitgebreid, ondernemen blijft spannend en een gok."

Maar hij vindt het wel een 'weloverwogen gok'. "Omdat we wat minder hebben betaald, kunnen we het ook wat langer uitzingen", vult Irene aan.  

Zelf verbouwd

Omdat ze vanwege corona niet open konden, hadden ze alle tijd om de zaak naar hun zin te maken. Die verbouwing hebben ze helemaal zelf gedaan: schilderen, stoelen bekleden, tegelen.

Gelukkig kregen ze wel hulp van familie en vrienden. Op die manier konden ze flink wat kosten besparen.

Niet met afhalen begonnen

"We hebben geen lening afgesloten bij de bank, we hebben alles uit eigen zak betaald, dan is het risico wat minder groot", aldus Irene. 

Uiteraard hadden ze de afgelopen maanden geen inkomsten, maar dat hadden ze ingecalculeerd. Aan bestellen en afhalen, wat veel restaurants in coronatijd deden, zijn ze niet begonnen. "We zijn nog nieuw en hebben dus nog geen vaste gastenkring", zegt Xander.

25 jaar ervaring

Bij elkaar hebben ze overigens bijna een kwart eeuw horeca-ervaring. Xander was vier jaar chefkok bij een strandtent in Noordwijk en Irene runde met haar man 20 jaar lang een partycentrum met bowlingbaan en restaurant in Noordwijk.

Maar daar kwam een einde aan toen de verhuurder daar wilde gaan bouwen. Vervolgens werkte Irene vier jaar in een kledingzaak, maar die ging door corona failliet.

Mond-tot-mondreclame en via social media

"Toen ging het toch weer een beetje kriebelen", zegt ze. Het bedrijf waar Xander werkte overleefde corona wel, maar ook hij wilde graag een eigen zaak, dus nam hij ontslag om aan het avontuur te beginnen.

Reclame maken ze alleen via social media en Xander en Irene willen via mond-tot-mondreclame bekender worden in de buurt.

Woensdag, op de dag van opening, zaten er al aardig wat mensen op het terras. Gisteren was er markt en er waren ook al gasten die wat kwamen drinken of eten.

Risotto met verse truffel

Wat ze zelf zouden bestellen bij Nancy's? Irene kiest voor een risotto met verse truffel, geschaafd aan tafel. Xander geeft de voorkeur aan burata met gegrilde perziken.

Lees meer over
HorecaRestaurantsCoronacrisis in NederlandHaarlem