Trendbreuk

Jonge Nederlanders conservatiever over abortus en euthanasie

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Jonge Nederlanders conservatiever over abortus en euthanasie
RTL

Twintigers en dertigers in Nederland denken conservatiever over zaken als abortus en euthanasie dan generaties die hen voorgingen. Dat concluderen onderzoekers aan de Universiteit van Tilburg.

Het onderzoek verschijnt binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Mens en Maatschappij. Bij het verkrijgen van de resultaten is gebruik gemaakt van data uit een Europese studie die al bijna veertig jaar loopt, schrijft het AD. Daarin gaven zo'n 7000 Nederlanders in de loop der jaren hun mening over zaken als abortus, euthanasie, zelfdoding en homoseksualiteit. 

Primeur in onderzoek

Nog steeds heeft een overgroot deel van de ondervraagden geen moeite met deze onderwerpen, en over het geheel is de acceptatie gegroeid. Opvallend is echter dat de jongere generatie voor het eerst sinds de data beschikbaar is behoudender denkt dan de voorgaande generaties.

Buddy voor mensen die niet alleen naar abortuskliniek willen
Lees ook

Buddy voor mensen die niet alleen naar abortuskliniek willen

8,1 procent van de twintigers en 11,5 procent van de dertigers vindt abortus bijvoorbeeld niet kunnen, terwijl dat percentage bij vijftigers en zestigers iets boven de 7 procent ligt. De onderzoekers spreken van een 'nieuw conservatisme', dat niets te maken heeft met religie.

Trendbreuk 

"Jongere generaties lijken een nieuwe structuur te zoeken om hun identiteit aan op te hangen", zegt socioloog Quita Muis. "Daarbij komen ze uit bij dingen van vroeger.'' Volgens Muis is er sprake van een trendbreuk: "Dat Nederland alsmaar progressiever wordt, is duidelijk gestopt."

Het Humanistisch Verbond maakte vorige maand een 'nee-sticker' waarmee mensen de gelegenheid krijgen om een anti-abortusflyer buiten de bus te houden.
Lees meer over
AbortusZelfdodingEuthanasie