Demonstranten

Buddy voor mensen die niet alleen naar abortuskliniek willen

Door Andre Weststrate··Aangepast:
© ANPBuddy voor mensen die niet alleen naar abortuskliniek willen
RTL

De Bovengrondse en het Humanistisch Verbond gaan mensen helpen die niet alleen naar een abortuskliniek willen. Voor de deur staan vaak demonstranten die mensen die naar binnen gaan, uitschelden. De twee organisaties hebben een buddysysteem in het leven geroepen.

Mensen die willen helpen kunnen zich via een online formulier aanmelden. "We hadden 50 aanmeldingen of zo verwacht", vertelt Eva de Goeij van De Bovengrondse aan RTL Nieuws. Er zijn binnen twee dagen 600 mensen die zich als buddy hebben aangemeld. "Echt gigantisch veel", volgens een hoorbaar verraste De Goeij. "Heel erg tof om te merken dat het zo leeft, maar niet tof dat het nodig is."

Ontzettend kwetsbaar

De Goeij weet waar ze over praat. "Ik heb zelf eind december een abortus ondergaan. Bij de kliniek stonden toen demonstranten die naar me schreeuwden." Het doel van het buddy-systeem is om mensen op een zo veilig en comfortabel mogelijke manier bij een kliniek naar binnen te laten gaan. "Je bent op zo'n moment ontzettend kwetsbaar", vertelt ze.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Zelfbeschikking onder druk'

De anti-abortusdemonstranten lijken luider te worden, volgens De Goeij. "Zelfbeschikking staat onder druk. Door heel Europa en ook in Nederland zien we dat."

Vanaf wanneer de buddy's ingezet gaan worden, is nog niet helemaal duidelijk. "De aandacht heeft ons overweldigd, maar we zijn druk bezig om alles uit te werken."

Onenigheid tussen coalitiepartijen over abortuskwestie
Lees ook

Onenigheid tussen coalitiepartijen over abortuskwestie

Lees meer over
AbortusFeminisme