Personal Finance

Ruzie met je aannemer over de verbouwing? Dit moet je doen

Door Claartje Vogel··Aangepast:
© GettyImagesRuzie met je aannemer over de verbouwing? Dit moet je doen
RTL

Het aantal huiseigenaren dat een juridische strijd uitvecht met de klusjesman of -vrouw over de verbouwing van het huis stijgt, zien rechtsbijstandsverzekeraars. Hoe voorkom je die ellende en als het toch gebeurt, wat doe je dan? Vier tips.

Volgens juridisch dienstverlener DAS hadden 1600 klanten een juridisch geschil met hun klusjesman of -vrouw, een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van 2018.

Ook rechtsbijstandverlener Achmea ziet het aantal zaken stijgen. Dit jaar waren er 2770 conflicten met aannemers, een stijging van 32 procent ten opzichte van 2015.

DAS ziet dat het aantal rechtszaken rondom aannemers toeneemt.© Cijfers: DAS / Grafiek: RTL Z
DAS ziet dat het aantal rechtszaken rondom aannemers toeneemt.

Meer verbouwingen door krapte

Volgens de aanbieders van rechtsbijstandsverzekeringen wordt er de laatste jaren meer verbouwd, vanwege de krapte op de woningmarkt. Omdat de huizenprijzen zo hoog zijn, is het interessanter om je eigen huis op te knappen. Daarom is er meer vraag naar aannemers.

Volgens DAS en Achmea ontstaan de meeste problemen omdat klusjesmannen te veel opdrachten aannemen. Door alle drukte lopen projecten gauw vertraging op. "We zien ook dat ze zich verslikken in klussen die eigenlijk niet hun specialisme zijn", zegt mediator en jurist Christa Verploeg van DAS. "Denk bijvoorbeeld aan de tegelzetter die ook loodgieterswerk doet."

Hoe voorkom je problemen?

1. Vraag referenties en google je aannemer

Volgens Verploeg ontstaat de ellende vaak al bij een slechte selectie.

"Vaak kiezen huiseigenaren gewoon de eerste de beste aannemer", zegt ze. "Het is verstandiger om vooraf referenties te checken. Vraag bijvoorbeeld je buren naar hun ervaringen en zoek op Google naar verhalen over deze aannemer. Controleer ook of de klusjesman staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel."

Probeer erachter te komen hoeveel ervaring de aannemer heeft met jouw specifieke klus. Misschien is hij wel een hele goede tegellegger, maar kun je voor je dakkapel beter een ander inschakelen.

2. Leg afspraken schriftelijk vast

Het is belangrijk om alle afspraken schriftelijk vast te leggen. "Als je alleen mondeling afspreekt wat er moet gebeuren, ontstaan misverstanden", zegt ze. "Bovendien kun je niets bewijzen als het op een conflict aankomt. Maak dus samen een contract waarin je precies opschrijft wat je aannemer voor je gaat doen, wanneer en wat het kost."

Als er tussendoor meer werk bijkomt, hoef je daar niet een apart contract voor op te stellen. Je kunt dan met een e-mail volstaan. Als je maar zorgt dat de afspraak op papier staat.

3. Betaal niet alles vooraf

Maak ook afspraken over de betaling. "Reken nooit vooraf het volledige bedrag af", zegt Verploeg. "Als het geld al binnen is, heb je namelijk geen stok achter de deur meer. Ik heb gezien dat aannemers die hun geld binnen hebben niet meer komen opdagen of ineens flinke vertraging oplopen."

Betalen in termijnen of achteraf is verstandiger, vindt ze. Om vertraging te voorkomen, kun je termijnen afspreken met een boetebepaling. Als het werk te laat af is, betekent dit dat je minder betaalt.

4. Kijk elkaar in de ogen

"Wees als aannemer en huiseigenaar eerlijk tegen elkaar", zegt de mediator. "Kijk elkaar in de ogen en geef toe dat er altijd problemen kunnen ontstaan. Dan kun je namelijk afspreken wat je doet in zo'n geval."

Als je niet tevreden bent, kun je het best meteen je zorgen uitspreken. "Als je er echt niet samen uitkomt, bel dan je rechtsbijstandsverzekeraar voor hulp", zegt Verploeg. "Probeer er eerst samen uit te komen. Jij wilt natuurlijk dat je klus geklaard wordt en je aannemer wil zijn goede naam wilt behouden. Een rechtszaak, dat willen jullie allebei voorkomen."

Lees meer over
AchmeaDAS RechtsbijstandBouwWoningmarkt