Niet ziek, maar wel thuis vanwege gezin: wie gaat dat betalen?

Een zieke puberzoon, moeder, of partner dwingt vanaf nu het hele gezin om thuis te blijven. Zelfs als ze zelf niet ziek zijn. Dat is een van de maatregelen die het kabinet maandag heeft aangescherpt, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar wie gaat dat betalen?
De redactie van RTL Z krijgt veel vragen binnen van kijkers en lezers over werken tijdens de coronacrisis. Veel werknemers en werkgevers vragen zich af hoe ze dit het beste aan kunnen pakken.
Want als je niet ziek bent, zou je in principe gewoon kunnen werken. Kan dat toch niet? Dan kun je altijd vakantiedagen opnemen. Maar ja, een leuke vakantie zit er niet in, als je niet verder kunt dan Achtertuin-Binnen.
Niet dwingen
"De wet zegt dat werknemers zelf mogen aangeven wanneer en hoe lang ze verlof willen hebben", zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. Je werkgever kan je dus niet dwingen om verlof op te nemen, als jij dat niet wilt.
Toch schuurt er wel iets, vindt Van Gelderen. Mensen moeten thuisblijven voor een ziek familielid, omdat de overheid dat voorschrijft. Kun je dan van werkgevers verlangen dat zij de lonen blijven doorbetalen? Ervan uitgaande dat iemand dan niet werkt.
Risicogebieden
Ergens kun je deze nieuwe situatie vergelijken met de werknemers die verplicht thuis moesten blijven, na een bezoek aan risicogebieden. Denk bijvoorbeeld aan wintersporters die terugkwamen uit Noord-Italië en twee weken lang niet op het werk mochten komen.
Ook zij kregen doorbetaald. "Dit lijkt daarop. Maar nogmaals: het gaat wel schuren", aldus Van Gelderen.
Eens gegeven, altijd gegeven
Dat je werkgever je niet kan verplichten om vakantiedagen op te nemen, werkt overigens ook andersom. Als jij verlof hebt opgenomen en je baas heeft dat goedgekeurd is het definitief.
Had je nu op Tenerife willen zitten, maar gaat dat nu niet door? Dan hoeft je werkgever die vakantiedagen niet terug te nemen. Dat je niet op vakantie kunt maakt niets uit, legt Van Gelderen uit.
Let op wettelijke vakantiedagen
Laatste tip van de arbeidsrechtadvocaat. "Op 1 juli vervallen de wettelijke vakantiedagen van vorig jaar. Je werkgever moet je daar wel op hebben gewezen en je moet als werknemer in staat zijn om die vakantiedagen te genieten", legt hij uit.
Maar in juridische zin betekent dat niet per se dat je er plezier aan moet hebben beleefd. 'Genieten' betekent in dit verband dat je ze kon opnemen. En dat lijkt in deze tijd wel te kunnen.