Nederlanders vast in buitenland: 'Beangstigend, er lopen militairen rond'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Nederlanders vast in buitenland: 'Beangstigend, er lopen militairen rond'
Coronacrisis, dit moet je weten

Overal ter wereld sluiten landen hun grenzen uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus. Nederlanders proberen halsoverkop een laatste vlucht terug naar huis te regelen. En dat lukt zeker niet altijd. "Dat we niet weten wanneer we terug kunnen, is beangstigend."

RTL Nieuws sprak met een aantal Nederlanders op drie verschillende continenten. Sommigen hebben inmiddels weer voet op eigen bodem gezet, anderen hebben geen idee wanneer ze terugkeren. 

Familie Posthuma zit vast in Máncora, Peru

Herman Posthuma (70) was met zijn vrouw op reis door Zuid-Amerika. Ze waren al twee maanden onderweg en zouden hun dochter in Peru ontmoeten. Dat is net op tijd gelukt. "We zijn heel blij dat we hier in ieder geval met zijn drieën zijn."

Om 8 uur 's avonds gaat de avondklok in en moet iedereen binnen zijn. "Er lopen veel militairen rond, dat komt wel bedreigend over."

Herman Posthuma© EIGEN FOTO
Herman Posthuma

Ze hebben een eigen rieten huisje en naast hen zitten ook nog een aantal andere toeristen uit andere landen, zoals Duitsland. Ze maken zelf de accommodatie schoon, want de schoonmakers kunnen er vanwege de wegblokkades niet meer komen. "Ik heb vandaag even de tuin gedaan en hier en daar wat gesnoeid. Ook ga ik zo koken voor onszelf en de andere gasten hier."

Onbegrijpelijk

Wanneer ze weg kunnen, weten ze niet. "De ambassade is absoluut niet berekend op een noodsituatie zoals deze. Het is onbegrijpelijk dat ze zeggen dat ze ons niet kunnen helpen."

Van Buitenlandse Zaken krijgen ze te horen dat ze niet weten wanneer ze gerepatrieerd kunnen worden. "We zijn mensen die zich niet snel zorgen maken. Maar dat we niet weten wanneer we weer terug kunnen naar Nederland, dat is beangstigend."

Studievertraging voor Noor en Fleur op Bali

Noor (20) en Fleur (21) woonden op het Indonesische eiland Bali in een huis met meerdere Nederlandse meisjes. "Voordat het code oranje werd, hadden sommige meiden al gelijk besloten dat ze weg wilden en een vlucht geboekt", vertelt Noor. "Wij wilden het even aankijken en zo lang mogelijk op Bali blijven."

Noor voltooit haar afstudeerstage, Fleur loopt stage bij een hotel in Canggu. "We moeten nu terug en dat willen we ook", zegt Fleur. "Bali is een eiland en supermarkten zijn moeilijker te bevoorraden. Ook kun je geen water uit de kraan drinken. In het begin dacht ik daar niet over na. Maar toen werd het heftiger en dacht ik: ik voel me veiliger in Nederland dan op Bali."

Noor zou eigenlijk 19 juli terugvliegen. "Nu hebben we gehoord van KLM dat 30 maart de eerste vlucht gaat, dus heb ik die geboekt." Of die vlucht daadwerkelijk vertrekt, is nog onduidelijk.

'Je moet weg'

Fleur vliegt met een andere maatschappij, maar ook voor haar is het nog even afwachten of haar vlucht wel vertrekt. "Dat konden ze niet met zekerheid zeggen."

Surya had één van de laatste vluchten uit Marokko

Ze is 'heel blij' weer in Nederland te zijn. Zeker nu de grenzen van Marokko morgen volledig op slot gaan. "De sfeer daar is ontzettend snel omgeslagen", vertelt Surya van Loon (19). "Toen ik twee dagen geleden wegging, waren veel winkels gesloten. Intussen mag niemand meer naar buiten in Marokko. Het gaat heel snel."

Eind februari vertrok ze voor een vakantie tot 3 april naar het Afrikaanse land. "Toen Nederland maatregelen tegen het coronavirus begon te nemen, wilde ik terug. Ik vertrouwde het niet meer. Maar het was heel moeilijk om een ticket te kopen. Veel vluchten waren snel uitverkocht."

Uiteindelijk slaagde ze erin een plekje te reserveren voor een vlucht naar Amsterdam. Tot haar verbazing waren er veel lege plekken aan boord. "Het toestel werd zelfs bijna een uur vertraagd zodat meer mensen konden instappen. Maar dat gebeurde niet."

Daar snapt ze niets van. "Van het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg ik te horen dat ze bezig zijn iedereen uit Marokko zo snel mogelijk terug te halen. Daarom was het ook zo moeilijk om een vlucht te boeken. Maar vervolgens was er nog gewoon plek in mijn vliegtuig." 

Repatriëringsvluchten

Over de hele wereld wordt met man en macht gewerkt om alle Nederlanders in het buitenland terug te halen. Een gigantische operatie, waarvoor dagelijks toestellen vol Nederlanders worden opgepikt. Een KLM-piloot schetst hoe zo’n repatriëring gaat.

"Dat gaat in een driehoek. We vertrekken vanuit Amsterdam naar Ecuador. Dan stoppen we in de hoofdstad Quito, laden Ecuadoranen uit, pikken Nederlanders op en tanken het toestel. Vervolgens gaan we naar Guayaquil, aan de kust, waar de rest van het toestel wordt volgestopt met Nederlanders. Van daaruit vliegen we in één keer terug naar Nederland.”

'No-shows'

Luchtvaartmaatschappij Transavia, verantwoordelijk voor de terugvlucht van Surya vanuit Marokko, betreurt de lege plekken aan boord. "Dat is heel vervelend", omschrijft een woordvoerder. "Want veel van onze vluchten waren gewoon volgeboekt."

De woordvoerder verklaart de lege stoelen door zogenaamde 'no-shows'. Mensen met een reservering die uiteindelijk niet komen opdagen. "Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Het kan zijn dat ze al eerder zijn vertrokken met een andere maatschappij. Of ze hebben besloten te blijven. Dat zijn allemaal aannames, we weten de reden nooit."

Vanwege de coronacrisis heeft België de grenzen gesloten voor niet-noodzakelijke bezoeken. Wie het toch doet loopt het risico op een boete tot 4000 euro.
Lees meer over
Air France KLMCoronavirusCovid-19SchengenakkoordReizenLink in bioIndonesiëPeru