Zorgen over besmettingsrisico op de werkvloer: 'Neem eigen doekjes mee'

Medewerkers in distributiecentra die elleboog aan elleboog werken, personeel van callcenters dat gebruik maakt van dezelfde telefoons en headsets, verkouden collega's die toch moeten komen werken: het lukt niet overal om de coronamaatregelen te volgen. Doen werkgevers wel genoeg?
Veel mensen werken sinds deze maand thuis, maar voor veel praktische beroepen is dat niet mogelijk. In veel gevallen wordt daar nog 'gewoon' op de locatie gewerkt, zoals normaal. De afgelopen tijd ontving onze redactie talloze meldingen van medewerkers die zich onveilig voelen op het werk. Zij zijn bang om het coronavirus op te lopen en vrezen dat de maatregelen die hun werkgever genomen heeft onvoldoende zijn.
Theo* is een van hen. Hij verzorgt als ploegleider met collega's het onderhoud van machines in grote fabrieken. Werk waar je met geen mogelijkheid anderhalve meter afstand kunt houden, al beweren de leidinggevenden vanachter hun bureau wat anders. Of liever: hun keukentafel. Want zij werken wel thuis.
'Niemand weet dit, niemand ziet dit'
"Het grootste probleem is dat het werk dat wij doen achter gesloten deuren is. Het gebeurt op bedrijventerreinen die niet toegankelijk zijn voor mensen. Niemand weet dit, niemand ziet dit", zegt hij tegen RTL Z.
Ook Marieke* is ongerust, als ze naar haar werkplek op een callcenter in Zuid-Holland gaat. Er werken tientallen mensen tegelijkertijd op dezelfde vloer. De extra schoonmaakmiddelen zijn snel op. "Ik neem mijn eigen doekjes van huis mee, om mijn werkplek schoon te maken voor ik begin", vertelt ze.
Drukker dan gebruikelijk
Wie zich ziek wil melden stuit op verzet bij de supervisors, hun leidinggevenden. Het is drukker dan gebruikelijk. Het callcenter waar Marieke werkt verzorgt de klantenservice van een grote webshop. "Ik heb het gevoel dat ze hier te laconiek mee omgaan."
De verhalen van Theo en Marieke staan niet op zichzelf. Ook bij vakbonden komen dagelijks signalen binnen van medewerkers die zich zorgen maken. Het lijkt dan vooral te gaan om mensen die met hun handen werken en dus vaak niet vanuit huis aan de slag kunnen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Vakbond CNV liet opiniepeiler Maurice de Hond onderzoek doen onder 2000 werkenden. Onder hoogopgeleide werknemers vindt 15 procent dat zijn of haar baas niet genoeg doet, om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Bij laagopgeleid personeel is dat meer dan een kwart.
Witte en blauwe boorden
"De tegenstelling tussen witte en blauwe boorden tekent zich ook hier weer af", zegt voorzitter Piet Fortuin van CNV. Kantoorpersoneel kan de laptop aan de keukentafel openklappen. Maar personeel in de retail, transport, beveiliging, of schoonmaak zal toch op locatie moeten werken.
Wie bijvoorbeeld in een distributiecentrum werkt, of op een afvalwagen, zal daarvoor de deur uit moeten. Anderhalve meter afstand houden is niet altijd mogelijk. Ziekmelden wordt ontmoedigd. "Zij genieten helaas minder bescherming dan hoogopgeleiden", aldus Fortuin.
Oproep:
Werk jij niet thuis, maar 'gewoon' op de zaak of op locatie en maak jij je zorgen over je gezondheid? Worden er onvoldoende maatregelen genomen om hygiënisch te kunnen werken en besmetting te voorkomen? Mail je verhaal, eventueel met je contactgegevens, naar sam.trompert@rtl.nl. Heb je zelf foto's of video's gemaakt van - in jouw ogen - onveilige situaties? Laat het ons weten.
Zorg
Naast de praktische beroepen springt de zorg er in deze peiling met kop en schouders bovenuit. Daar voelen werknemers, zowel hoog- als laagopgeleid, zich vaker dan in andere sectoren onveilig. Dat komt door een tekort aan beschermingsmiddelen en personeel.
Wie zich niet lekker voelt, maar geen koorts heeft wordt geregeld gevraagd toch te komen werken. Medewerkers voelen zich daar niet prettig bij.
Richtlijnen strakker
CNV pleit voor meer inspecties. Theo hoopt op steun vanuit de overheid. "We hopen dat de richtlijnen strakker gemaakt worden, dan kunnen we op onze strepen staan."
*De namen van Theo en Marieke zijn op hun verzoek gefingeerd. Hun identiteit is bij de redactie bekend.