Hypotheekrente gaat met forse stap omhoog, ook bij 'grote jongens'
Voor het eerst in jaren neemt de hypotheekrente bij veel aanbieders een flinke sprong. Waar geldverstrekkers de afgelopen weken kozen voor muizenstapjes van 0,03 of 0,05 procentpunt, trekken ze deze week een sprint met verhogingen tot 0,3 procentpunt.
Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z langs hypotheekadviseurs. "We zien dat driekwart van de geldverstrekkers deze week de rente verhoogt", zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.
'Grote jongens'
Eerder ging het nog om de wat kleinere aanbieders. "Deze week zijn het ook de grote jongens. Maandag Rabobank, morgen ABN en ING", vult Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop aan.
En de stappen zijn ook groter. "De grootste stijging bedraagt op dit moment 0,3 procentpunt", laat Carina Kloet van De Hypotheker weten. Dat betekent dat als de rente eerst 1,5 procent was, die nu uitkomt op 1,8 procent. De meeste rentepercentages schommelen bij de aanbieders tussen de 1 en 2 procent.
ABN Amro bevestigt (ook namens dochterbedrijven Florius en Moneyou) dat de hypotheekrente vrijdag met 0,2 procentpunt (20 basispunten) zal stijgen, voor de belangrijkste rentevaste periodes. ING wilde niet inhoudelijk reageren op vragen van RTL Z.
Marges beschermen
"We willen onze marges beschermen", geeft een woordvoerder van ABN Amro als reden voor de rentestijging. Die staan onder druk vanwege de onrust op financiële markten, als gevolg van het coronavirus.
De hypotheekrente is de prijs die je betaalt voor het lenen van een flinke som geld om een huis mee te kopen. Dat rentepercentage is onder meer afhankelijk van de rente op de kapitaalmarkt en de risico-inschatting van de bank: ben jij als lener in staat terug te betalen?
Turbulent
De kapitaalmarktrente was de afgelopen tijd turbulent: eerst steeg deze fors, daarna daalde dat percentage weer. Toch blijven geldverstrekkers de risico's wat hoger inschatten dan eerder.
Rentestijging: lenen lastiger, tempert vraag
Bij een hoge hypotheekrente is geld lenen 'duurder', dan bij een lage rente. Hoe hoger de rente, hoe hoger je maandlasten zijn. En hoe hoger je maandlasten, hoe ingewikkelder het is om je lening terug te betalen. Lenen wordt daardoor ook lastiger. Voor starters met weinig spaargeld kan dat nadelig zijn.
Tegelijkertijd: als geld lenen juist heel makkelijk is, zullen meer mensen dat doen. Hoe lager de hypotheekrente, hoe groter de vraag naar koophuizen. Bij een beperkt aanbod kunnen de huizenprijzen mede door een lage hypotheekrente dus stijgen.
Hoe het precies uitpakt voor jouw situatie hangt af van meerdere factoren.
Het is goed om deze rentestijging in perspectief te plaatsen. Een hypotheekrente van om en nabij de 2 procent is nog altijd uitzonderlijk laag. "We zitten nog altijd op een lager niveau dan aan het begin van dit jaar, qua gemiddelde hypotheekrentes", aldus Noorlag.
Drukte
Bovendien maakt deze stijging van enkele tienden procentpunten niet zo gek veel uit voor huizenkopers. Hagedoorn: "Het bedrag dat je kunt lenen zal niet veel verschillen, ook je maandlasten blijven vrijwel gelijk."
Wie bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek afsluit van 300.000 euro, met een looptijd van 30 jaar komt met een rente van 1,85 procent uit op 1086,49 per maand. Stijgt de rente naar 2,05 procent? Dan wordt dat 1116,37 euro, nog geen 30 euro meer. Bij 3 procent zit je op maandlasten van 1264,81 euro.
Wijziging gemiddelde hypotheekrente per week
De afgelopen jaren was de grootste gemiddelde stijging van de hypotheekrente een plus van 0,06 procentpunt. Een stijging van 0,2 of 0,3 procentpunt is dus fors meer.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Er kan nog een reden zijn voor de stijgende hypotheekrente: drukte. De afgelopen weken zagen hypotheekverstrekkers een stormloop in hypotheekaanvragen. In maart verdubbelde het aantal aanvragen, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk.
Die verdubbeling komt met name door mensen die hun lening hebben verplaatst naar een andere aanbieder om zo te profiteren van de laagste rente. "Dat kan er voor zorgen dat geldverstrekkers nu even de rem zetten op nieuwe aanvragen, omdat ze anders mogelijk vastlopen in de verwerking", aldus Hagedoorn.
Laagste punt
De komende tijd moet blijken of die oversluiters een slimme keuze hebben gemaakt. "Het zou goed kunnen dat we het laagste punt bereikt hebben in maart", zegt Oscar Noorlag van de Van Bruggen Adviesgroep. "Maar om nu te zeggen: de rente vliegt omhoog? Dat is nog veel te vroeg."
"De kapitaalmarkt is al weer wat tot rust gekomen. Het kan ook zijn dat de rente over een paar weken of maanden weer omlaag gaat."
Ook volgens Carina Kloet van De Hypotheker is er nog geen sprake van een 'omslagpunt'. "Wij verwachten op dit moment dat de rentes vooralsnog niet sterk gaan stijgen. De financiële markten reageren hoopvol op de vele hulpmaatregelen."